Megéri kiszervezni a számlákat

Vágólapra másolva!
A közelmúltban az egyik nagy magyarországi biztosító számla- és ügyfélértesítő-pályázatán győzött a Díjbeszedő Holding (DH) Zrt. nyomtatási és megszemélyesítési üzletága - tudta meg a Napi Gazdaság. A biztosító pályázata is annak a bizonyítéka, hogy e tevékenység az erre szakosodott cégeknél végezhető a leggazdaságosabban - mondta Jelinek Gábor, a zrt. vezérigazgató-helyettese.
Vágólapra másolva!

A meg nem nevezett biztosító korábban saját eszközökkel állította elő az ügyfeleinek küldendő nyomtatványokat, maga végezte a küldemények megszemélyesítését és borítékolását is. Jelinek szerint a nyomtatási kapacitások kihasználatlansága és az ahhoz kapcsolódó fix költségek miatt a saját rendszer fenntartásánál átlagosan 30-50 százalékkal olcsóbb a feladat kihelyezése - sőt még nagyobb megtakarítás érhető el, ha a megrendelő viszonylag csekély számú küldemény előállítására tartja fenn a saját rendszerét. Az outsource-cégek kapacitásaikat egyre inkább úgy alakítják ki, hogy a viszonylag kis megrendeléseknek - napi 500-1000 küldemény megszemélyesítésének - is eleget tudjanak tenni. A DH a FOLD-R Zrt. felvásárlásával megteremtette ennek a lehetőségét is. A tömegigények kielégítésére pedig nemrégiben szerződtek egy újabb, nagy teljesítményű nyomtató leszállítására, amely a számla- és egyéb ügyfélleveleken lehetővé teszi a kiemelő színek használatát. Így az eddigi számlalevelek alkalmassá válhatnak marketingüzenet hordozására is, a drága és kis hatékonysággal működő kiegészítő prospektusok használata helyett.

A vezérigazgató-helyettes becslése szerint Magyarországon évente mintegy 600 millió számlalevél és megszemélyesített nyomtatvány készül, ezek 80 százaléka számla jellegű, s csak ötöde marketinglevél. A piac 65-70 százaléka lehet az outsource-vállalkozások kezében, amelyekből 7-8 működik a magyar piacon. A nagy számlakibocsátók egy része (E.On, Elmű-Émász, OTP, Allianz) továbbra is saját gyártásban állítja elő küldeményeit, míg a fennmaradó mintegy tízszázalékos részt az állami szervek nyomtatványai teszik ki. A Díjbeszedő piaci részesedését a piac 17 százalékára teszi Jelinek.

Középtávon a specializált vállalatok további térnyerése várható, miközben a viszonylag kicsi magyar piacra aligha érkezik globális szereplő. A magyarországi cégek ugyanakkor szabad kapacitásaikkal indulhatnak külföldi tendereken - a Díjbeszedő egy lengyel, osztrák, svájci közös pályázaton indul, ahol egy, a három országban jelen lévő cég regionális nyomtatóközpontot szeretne létrehozni. A döntés attól függ, hogy a tender kiírója hogyan tudja megoldani a küldemények postázását.

A nyomtatványok megszemélyesítését szigorú szabályok alapján végezhetik az outsource-vállalkozások. Az adatállomány a többi megbízótól elkülönített, dedikált számítógépeken fut keresztül és jut a nyomtatókig, majd kerül borítékba. A hibaszázalék lényegében nulla - a Díjbeszedőnél 90-100 millió küldeményből csupán száz hibás - olvasható a Napi Gazdaságban.