Páholyból nézhettük az ukrán-orosz gázvitát

Vágólapra másolva!
Hétfőn még nem, kedden azonban sikerült megállapodást kötni az ukrán-orosz gázvitában érdekelt két államfőnek. Amennyiben a tárgyalások nem lettek volna sikeresek, két év után ismét elzárhatták volna az oroszok a gázcsapot. A magyar ellátás miatt azonban nem kellett aggódni, a Mol és az E.On is azt ígérte, hogy lesz elég gáz, még akkor is, ha felére csökken az ukrán import.
Vágólapra másolva!

Nem lehet gond a magyar lakosság gázellátásával még akkor sem, ha a felére csökkenne az Ukrajna felől érkező gáz mennyisége - mondta az [origo] megkeresésére Kutas István, az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője. A Mol Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója, Zsuga János is úgy látja, hogy a jelenlegi időjárás mellett nem lehet különösebb gond az ország ellátásával, de azért a végső kijelentéssel mindenképpen érdemes megvárni, hogy mi lesz kedden - mondta lapunk megkeresésére a vezérigazgató.

Jelenleg naponta 60 millió köbméter földgázt fogyaszt az ország - tudta meg Zsuga Jánostól az [origo]. Márpedig a tárolókból jelenleg napi 47,5 millió köbmétert lehet kihozni, amit kiegészít a 10 millió köbméteres magyar kitermelés. Ehhez jön még hozzá, hogy 30 millió köbméter tudnak behozni vezetéken keresztül Ukrajnából, míg Ausztriából további 12 milliót.

A magyar közüzemi fogyasztás - amelybe a lakossági fogyasztást is sorolják - jelenleg napi mintegy 40 millió köbmétert tesz ki, így március végéig sem jelenthet gondot az ellátás biztosítása - mondta el az [origo]-nak Kutas István.

A tárolási kapacitás kisajtolásának maximális teljesítményére 3-4 óra alatt át tudnak állni, így zökkenőmentesen tudják a gázt biztosítani - tette hozzá Kutas István. A kommunikációs vezető azt is elmondta, szerződésük van az anyavállalattal arról, hogy jelentősen több gázt hozzanak be, amennyiben Ukrajnából kevesebb érkezik.

Elnöki szinten tárgyalnak kedden a vita rendezéséről

Viktor Juscsenko ukrán elnök kedden utazott Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyinnal megpróbálják rendezni az orosz-ukrán gázvitát, miután hétfőn sem sikerült megegyeznie az ukrán Naftogaznak és az orosz Gazpromnak. A Gazprom 1,5 milliárd dollárt követel Ukrajnától, és kedden délután négy óráig adott ismételt haladékot (először hétfő este 9 óra volt a végső időpont) a megegyezésre. Ellenkező esetben a Gazprom leállítja gázszállításait Ukrajnának. Julia Timosenko kievi kormányfő egyébként már korábban is azt jelezte, hogy nem zárják el az oroszok a csapokat, mivel szavai szerint "Szergej Ivanov orosz első miniszterelnök-helyettes arról tájékoztatott, hogy nem lesz csapelzárás".

Vasárnap Olekszandr Turcsinov, az ukrán miniszterelnök első helyettese azt mondta, hogy Ukrajna hajlandó kifizetni a tartozását, ha a Naftogaz közvetlenül a Gazpromtól - közvetítő cég beiktatása nélkül - vásárolhatja meg a földgázt. Az ukrán miniszterelnök már régóta szorgalmazza, hogy iktassák ki a közvetítőket, különösképpen a részben a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó importőrt, a RosUkrEnergo céget. Ezeknek a közvetítőknek a bekapcsolása, a miniszterelnök szerint csak az árat növeli, működésük átláthatatlan, és a korrupció melegágya.

Timosenko az előző kormányt okolja azért, hogy Ukrajnának adóssága keletkezett az orosz gázszállítások miatt, és az adósság visszafizetésének átütemezését szorgalmazta. Hangsúlyozta: az adósságért részben felelős Jurij Bojko volt energiaügyi miniszter jelenleg az adósság kifizetését követelő RosUkrEnergo képviselője. Timosenko elmondta, hogy tavaly októberben 216 millió dollár, novemberben 394 millió dollár, decemberben 462 millió dollár ukrán gázadósságot nem rendeztek. Juscsenko szerint a Gazprom fenyegetése lényegében válasz az ukrán miniszterelnöknek arra a tervére, hogy emelnék a gáz tranzitdíját, és fokozatosan kiiktatnák a közvetítőket.

A két államfő végül is azután állapodott meg, hogy az oroszok elfogadták az ukránok rendezési tervét.

Az ukránok uniós ellenőrzést kérnének

A 27 EU-tagország által vásárolt orosz gáz mintegy 80 százaléka érkezik ukrajnai és 20 százaléka fehéroroszországi gázvezetékeken. A múlt héten a Gazprom és Ukrajna is jelezte, hogy a két fél között fölvetődött probléma nem befolyásolja az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázszállításokat.

Forrás: [origo]

Az ukránok a gázvita kapcsán felkérték az unió energiaügyi biztosát, hogy fokozottan vizsgálják a Gazprom ukrajnai szállítást. Az Európai Unió energiaügyi biztosának szóvivője hétfőn azt közölte, hogy egyelőre tanulmányozza ezt a kérést. A szóvivő szerint az EU további felvilágosítást kért Kijevtől az elképzelésükről.

Az EU bizottsága egyébként a hét végén felvetette egy koordinációs csoport összehívásának tervét a Gazprom ukrajnai gázszállításainak leállítását tartalmazó fenyegetését követően. A múlt hét csütörtök este az EU energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs még azt mondta, hogy a Gazprom hivatalosan tájékoztatta az Európai Bizottságot az Ukrajnával kialakult kereskedelmi vitáról.

Egyszer már volt gázkorlátozás

Magyarországon gázfelhasználási korlátozás esetében tüzelőanyag-cserére felszólított ipari szerződéses partnerek után az óránként 2500 köbméternél többet fogyasztó ipari és mezőgazdasági termelőknél mérsékelik a fogyasztást úgy, hogy a korlátozás technológiai károkat ne okozzon. A következő kategória az óránként 2500 és 500 köbméter közötti fogyasztóké, míg a harmadikba valamennyi ipari és mezőgazdasági termelő beletartozik. A negyedik kategóriába a kommunális felhasználók vannak, míg az ötödik a sorban a lakosság.

Magyarországon legutóbb a nyolcvanas évek közepén rendeltek el korlátozást, de csak az egyes és kettes kategóriában. Igaz, ekkor a hálózat napi kapacitása csak 50-60 millió köbméter volt, míg ez jelenleg már megközelíti a 100 millió köbmétert.

Két éve a Gazprom és Ukrajna közötti elszámolási vita miatt már volt olyan néhány napig, hogy kevesebb gáz érkezett Magyarországra. Akkor a vita oka az volt, hogy a Gazprom jelentősen növelte a gáz árát.

A magyar lakosság esetében azonban ez már akkor sem okozott ellátási gondot. Ilyen esetekben ugyanis a nemzetközi megállapodás szerint a Magyarországon átmenő tranzit gázból is arányosan vissza lehet tartani ugyanakkora hányadot, amennyivel kevesebb érkezett az országba. Illetve, ha még ez sem elég, vannak olyan nagyfogyasztók amelyek szerződéses megállapodás alapján átállíthatóak más tüzelőanyagra - mondta Zsuga János.