Veres: tartható az idei cél

Vágólapra másolva!
A piaci várakozásokat alulmúló tavalyi GDP adat ellenére a pénzügyminiszter nem lát indokot az idei növekedési prognózis módosítására, Veres János továbbra is elérhetőnek látja a 2,8 százalékos gazdasági bővülést 2008-ban.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter azt követően nyilatkozott, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján közzétette: a GDP tavaly 1,3 százalékkal, az utolsó negyedévben 0,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

Veres János kifejtette: az állami szektor kibocsátásának alacsony mértéke, illetve a kormányzat fogyasztási és beruházási célú keresletének jelentős visszafogása tükröződik a tavalyi alacsony növekedési adatban, az "üzleti szféra növekedése rendben van".

Mivel az idén már nem lesz szükség az állami kereslet ilyen mértékű visszafogására, az üzleti szféra növekedési eredményei erőteljesebben hatnak majd a GDP adatra. Ennek köszönhetően a GDP az idén a költségvetési törvényben meghatározott mértékben, 2,8 százalékkal bővülhet - mondta.

A Pénzügyminisztériumban folyamatosan figyelemmel kísérik a makrogazdasági adatokat és ha szükséges változtatnak a prognózison, eddig azonban olyan adat nem vált ismertté, amely indokolttá tenné a 2008-as előrejelzések korrekcióját - fejtette ki Veres János.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy rendszeresen konzultálnak a jegybank elnökével, - ahogy a héten is már két alkalommal - de, mint mondta ezek normál konzultációk és nem különleges alkalmak.