Megszűnhet a különadó

Vágólapra másolva!
A kormány pontot tesz az egyébként is átmenetinek szánt különadó történetének végére. Az adóterveket várhatóan a jövő hétfői beszédében ismerteti a miniszterelnök - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A jövő hétfőre tervezett évindító miniszterelnöki beszéd legnagyobb durranása lehet a vállalkozói adóterhek csökkentésének ígérete. 2009 januárjától jelentős mértékben csökkenhet - más elképzelések szerint akár meg is szűnhet - a vállalkozásokra 2006 szeptemberében kivetett különadó. Mint az közismert, a 2006-os választások után bejelentett kiigazítási intézkedések részeként vetették ki a szolidaritási különadókat.

A magánszemélyeknél a mindenkori járulékplafon feletti jövedelmek után kell fizetni a négyszázalékos különadót. Ugyanekkor a cégekre is bevezették a négyszázalékos különadót, amelynek alapja a vállalkozások adózás előtti nyeresége volt, ez kedvezményekkel nem csökkenthető. A tervek szerint idén a cégek különadójából 170,6 milliárd forintos bevétel várható. Ha döntés születik is a különadó megszüntetéséről, attól még nem válik feltétlenül okafogyottá az Alkotmánybírósághoz a különadó kapcsán benyújtott kereset. Ezt a mai napig nem tűzte napirendre a testület - olvasható a Napi Gazdaságban.