Tíz százalékkal bővült a szlovák gazdaság

Vágólapra másolva!
Szlovákia gazdasága 2007 utolsó negyedében minden várakozást felülmúló, 14,1 százalékos növekedést produkált, egyúttal kiérdemelte az adott három hónapban leggyorsabban növekvő uniós ország címét - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Éves szinten a korábban várt 9 helyett a 10,3 százalékkal bővült a gazdaság - ez az ország történetében példátlan rekord. A kivételes makrogazdasági mutató a korona árfolyamának is lökést adott.

Az év végi példátlan lendülethez hozzájárult az is, hogy a dohánytermékek jövedéki adójának ugrásszerű emelése miatt az üzletek igyekeztek minél nagyobb készleteket felhalmozni, a "bespájzolás" közel 10 milliárd koronás többletbevételhez juttatta az államkasszát, azonban ha ezt a hatást kiszűrjük, akkor a bruttó hazai termék (GDP) 9,2 százalékos növekményét kapjuk a jelzett 10,3 százalék helyett - mondta Vladimír Vano, a Volksbank elemzője.

"Nem tartunk a túlhevüléstől, a gazdaság szerkezetét látva fenntartható a növekedés, bár annak üteme fokozatosan mérséklődni fog" - vélekedett Ján Pociatek szlovák pénzügyminiszter. "A kivételes tempó főleg az exportorientált cégek számlájára írható, ezen belül az új autógyárak húzóereje volt a mérvadó" - magyarázta Petr Dufek, a CSOB elemezője, aki a lendület további következményeként közölte: míg Szlovákia korábban az eurózóna fejlettségi színvonalának 57 százalékán mozgott, addig mostanra már eléri a 61 százalékát. 2004-ben Szlovákia a cseh gazdaság teljesítményének 75 százalékán állt, mára feltornázta magát 82 százalékra - olvasható a Napi Gazdaságban.