Két megálló több tíz milliárd forintból

Vágólapra másolva!
Mindössze két megállóval hosszabbítják meg 2010-ben az 1-es, illetve a 3-as villamost. A két beruházás összesen 44 milliárd forintba kerül, a pénz nagy része uniós támogatásból származik - ha az Európai Bizottság jövő év tavaszán jóváhagyja a támogatást. Amennyiben az 1-est az eredeti tervek szerint legalább a Fehérvári útig építenék ki, akkor 2, 8 milliárd forinttal, míg a 3-as villamos Pesterzsébet központjáig való meghosszabbítása 600-700 millió forinttal kerülne többe - tudta meg az [origo]. A terveket májusig kell beadni engedélyezésre, de a rövid határidő miatt elképzelhető, hogy csak a két megállós meghosszabbítás valósulhat meg.
Vágólapra másolva!

A budaiak több mint tíz éve várnak az 1-es villamos vonalának a főváros vezetése által többször is beígért meghosszabbítására. Úgy tűnik, most is csak a budaiak egy része örülhet, a jelenlegi tervek szerint ugyanis villamos csak a Lágymányosi hídon vezetne át, a régóta vágyott Fehérvári úti csomópontig csak a következő fejlesztési lépcsőben érhet el. Ennek időpontját azonban egyelőre homály fedi. A helyi civilszervezetek szerint a két megálló csak az Info Parkba járók közlekedését könnyíti, az átszállások okozta gondok, és a dugók maradnak.

Az [origo]-nak eljutatott megvalósítási terv szerint az 1-es és 3-as villamos hálózati korszerűsítésének I. üteme a két körgyűrűs villamos vonal felújítását, meghosszabbítását és akadálymentesítését tartalmazza, megbízható kötöttpályás közlekedéssel ellátva ezzel az érintett területeket - derül ki a főpolgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának anyagából. A fejlesztés keretében csupán 3, 3 km új villamospálya építése, valamint az elektromos hálózatok korszerűsítése szerepel.

Az I. ütem mellett az érv: az 1-es vonal Budafoki úti meghosszabbításával közvetlen kötöttpályás kapcsolat jön létre a budai és pesti városrész között. A projekt I. ütemében a Budafoki útig hosszabbítják meg a villamos vonalát, valamint a elvégzik a teljes vonal akadálymentesítését (állomások korszerűsítése) és a Bécsi út-Kerepesi útszakasz teljes rekonstrukcióját - a pályák ugyanis felújításra szorulnak.

Előlről kell kezdeni mindent

A költségeket a Lágymányosi hídon elmaradt tennivalók kiadásai is növelik. A hidat 1995-ben adták át és azóta most először vizsgálják át a szerkezeti elemeit. A híd tervezése és kivitelezése során számoltak ugyan a villamos lehetséges átvezetésével - hiszen a talpfák most is ott vannak. Azzal azonban nem, hogy ez ilyen hosszú ideig nem valósul meg, s most szinte mindent fel kell újítani és mindez milliárdokat vihet el.

A szakvizsgálat szerint " a Lágymányosi hídon a villamos pálya előkészített helyének műszaki állapota a részletes vizsgálatok szerint rossz. Ezért szükség van annak teljes felújítására. A jelenlegi állapot a részletes felülvizsgálat szerint lényegesen rosszabb, mint az előzetesen elképzelt. Emiatt a pálya és áramellátás korszerűsítése lényegesen nagyobb volumenű beruházást igényel." A gazzal benőtt peronok is átépítésre szorulnak, és némi mázolni való is akad Budapest legfiatalabb hídján.

Forrás: [origo]

Rövid, de legalább drága lesz az új szakasz

A híd építésének utómunkálataiban rész vevő Szatmári István, a Műegyetem magántanára [origo]-nak elmondta, hogy a híd szerkezetileg jó állapotban van, és ha az előírásoknak megfelelően betartják a 10 éves átvizsgálás ütemét, akkor legalább 100 évig kell bírnia a naponta áthaladó forgalom mellett a villamos terhelését is. A költségeket azonban nem az átvizsgálás miatti munkák viszik el, hanem az hogy az 1995-ben kialakított pálya öt év után tönkrement.

Értelmetlen lenne milliárdokat kidobni úgy, hogy nem hosszabbítják meg a villamos vonalát az Etele térig vagy legalább a Fehérvári útig - mondta az [origo]-nak a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (Veke) szóvivője. Vitézy Dávid szerint ha már ennyi pénzt költenek erre, akkor nem szabad a két megállós megoldás mellett dönteni.