Mindenkivel fizettetne adót a német bankelnök

Vágólapra másolva!
Az adócsalás tabu, adót mindenkinek fizetnie kell - jelentette ki a németországi adócsalási botrány kapcsán a Deutsche Bank elnöke.
Vágólapra másolva!

Josef Ackermann hétfői nyilatkozatában példamutatásra szólította fel az ország vezető menedzsereit ."Aki nem mutat példát, az nem tud sikeresen irányítani" - hangoztatta a legnagyobb német kereskedelmi bank elnöke. Egyúttal óva intett az általánosítástól annak kapcsán, hogy pénteken lemondásra kényszerült Klaus Zumwinkel, a német posta (Deutsche Post) egymillió eurós adócsalással gyanúsított elnöke.

Ackermann az elvesztett bizalom visszaszerzésére szólította fel a gazdasági vezetőket. A Bild című országos bulvárlapnak nyilatkozva hangoztatta: a vezető beosztású menedzsereknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy visszanyerjék a bizalmat, s megfeleljenek a vezetői szerepükből rájuk háruló felelősségnek.

A Deutsche Bank elnöke, akinek éves fizetése mintegy 13,6 millió euró, annak a nézetnek adott hangot, hogy "jó munkáért jó fizetés jár". Az adócsalást azonban tabunak kell tekinteni, az adót mindenkinek meg kell fizetnie - tette hozzá.

Értesülések szerint a hatóságok hétfőn kezdik az elmúlt héten kirobbant adócsalási botrány felgöngyölítését. A hétvégi sajtó arról számolt be, hogy Zumwinkel után még további mintegy 1000 tekintélyes német gazdasági menedzser ellen merült fel adócsalás gyanúja olyan liechtensteni bankdokumentumok alapján, amelyeket egy informátor még 2006-ban - 5 millió euró ellenében - adott át a szövetségi hírszerzésnek (BND).

A Süddeutsche Zeitung hétfőn azt írta, hogy az illetékes német hatóságok naponta mintegy 20-25 razziát terveznek gyanúsított személyek lakásán, illetve irodájában.