Drága dolog Moszkvában hálni

Vágólapra másolva!
Moszkvában tavaly egy 4-5 csillagos szállodában egy szoba átlagosan 483 dollárba került, vagyis 11 százalékkal többe, mint az előző évben, de a rubelben számított ár 14 százalékkal emelkedett, 2004 óta a szállodai árak pedig 93 százalékkal nőttek - állapította meg a Hogg Robinson Group (HRG) kutatása.
Vágólapra másolva!

A drágulás lassulóban van ugyan, de nem áll meg - állítják a szakértők, s ezt azzal indokolják, hogy egyrészt a moszkvai szállodák főleg az üzletembereket várják, másrészt a csillagászati telekárak, valamint az, hogy Moszkva belterületén alig van már szállodaépítésre alkalmas ingatlan. Ehhez azonban moszkvai szakértők hozzáteszik, hogy a drágaság azzal is összefügg, hogy a kereslet még mindig messze meghaladja a kínálatot.

Szeptember végén az orosz fővárosban összesen 217 szálloda és benne összesen 35 ezer szoba volt, amelyek közül 2863 volt ötcsillagos és 6120 négycsillagos. A szállodák átlagos kihasználtsága tavaly 77,8 százalékos volt.

Az 50 városban a HRG brit ügyfelei által fizetett árak alapján készült kimutatást ismertető Vedomosztyi című orosz lap orosz szakértőket idéz, akik szerint az átlagos moszkvai szállodaár mintegy 330 dollár. A szakértők elismerték, hogy nagyon drágák a moszkvai szállodák, de úgy vélték, az árakat csak újabb hotelek építésével lehet letörni: 4-5 ötcsillagos, 20-30 négycsillagos és mintegy 100 háromcsillagos szállodára, s bennük mintegy 4000 szobára lenne még szükség.

Moszkva után New York következik, ahol átlagosan 374 dollárba kerül egy szállodai szoba, és az áremelkedés egy év alatt 2 százalékot tett ki. A harmadik helyen Párizs áll: ott átlagosan 333 dollárért - vagyis az előző évinél 8 százalékkal drágábban kapható egy hotelszoba. Sorendben Dubaj, Milánó és Stockholm következik a HRG felmérése szerint.