Felpöröghet az uniós gabonaexport

Vágólapra másolva!
Európai kereskedőházak szerint jó lehetőségek vannak az uniós búzaexportra, miután Oroszország exportadót vezetett be hazai búzakészletei védelmére. A vezető német gabonakereskedő, a Toepfer International szerint máris gyorsan nő a malmi búza exportja az EU-n kívülre.
Vágólapra másolva!

Az uniós búzaárakat az amerikai piacokon tapasztalható áremelkedés szintén felfelé hajtja. Ugyanakkor azok az aggodalmak is növelik az árakat, hogy a maradék francia búzakészletek nagy része csak a takarmányminőséget éri el.

Az elmúlt hetekben többször is rekordot döntött a búza világpiaci ára. Az irányadó chicagói terménytőzsde (CBOT) elektronikus kereskedésében a legközelebbi, márciusi jegyzés 10,27 dollárt ért el múlt pénteken vékánként (36,35 liter), de egy héttel korábban még 11,53 dollár volt az ára.

Tavaly több mint kétszeresére emelkedett a búza ára a chicagói terménytőzsdén. Ezt a felzárkózó, főleg ázsiai piacokon növekvő kereslettel, a tavaly sokfelé gyenge terméssel és azzal a spekulációval magyarázzák elemzők, hogy a bioüzemanyag-termelés belátható időn belül az élelmezési célú termőterület rovására mehet.