Eurómilliók egy cégnek MÁV Cargo-ügyben

Vágólapra másolva!
A MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért - sikerdíj gyanánt - 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég annak a 2007. júniusi keltezésű megbízási szerződésnek az alapján, amelyet Gustav Poschalko, az osztrák Rail Cargo Austria (RCA) elnökségi tagja kötött a betéti társasággal - írja a FORMAT osztrák gazdasági hetilap legfrissebb, pénteki számában megjelenő, de már előzetesen ismertetett cikkében.
Vágólapra másolva!

A MÁV Zrt. kommunikáció az MTI érdeklődésére közölte, hogy nem ismerik a Geuronet Bt.-t. Rácz Gábor, a MÁV Cargo kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy MÁV Cargo semmilyen kapcsolatban nincs és nem is volt a Geuronet Bt.-vel.

A Geuronet Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság budapesti székhellyel bejegyzett cég. Képviselőjét az MTI-nek csütörtök estig nem sikerült elérnie. A MÁV Cargo Zrt. privatizációs szerződését január elején írták alá Budapesten. Annak értelmében az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) Holding AG-hez tartozó Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102,5 milliárd forintot fizet a MÁV Cargo részvényeiért. (Proschalko tagja az ÖBB Holding AG elnökségének is.)

A FORMAT azt állítja, hogy birtokában van a megbízási szerződés, amely úgy szól, hogy a Geuronet Bt.-nek a vételár 1,75 százaléka (7,1 millió euró) jár, miután az üzlet véglegesen lezárul. A folyóirat úgy ítélte meg, hogy a szerződésben meglehetősen hézagosan fogalmazták meg azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a sikerdíj fejében elvártak a betéti társaságtól a MÁV Cargo részvényeinek megszerzése érdekében.

Az ÖBB-ben most olyan vélemények keringenek, amelyek szerint a pénz egy részét olyan magyarországi politikai intézményeknek és személyeknek szánták, amelyek, illetve akik befolyással bírhattak a MÁV-ügyletre - áll a magazin cikkében.

Gustav Poschalko a FORMAT-nak nyilatkozva határozottan visszautasította, hogy valamiféle homályos üzleti praktikákba keveredett volna. Közölte, hogy a MÁV Cargo-ra nyilvános pályázatot írtak ki, világosan rögzített kritériumokkal, az eljárást pedig egy bíráló bizottság felügyelte. Tagadta, hogy a Geuronet sikerdíja megvesztegetési pénzek fedezésére szolgált volna. Szavai szerint a betéti társaság a fizetségért "meghatározott szolgáltatásokat nyújtott, amelyek túlnyomó része lobbitevékenységben testesült meg".

A folyóirat sajátosnak minősítette azt is, hogy mind az RCA elnöke, Ferdinand Schmidt, mind a vállalat akkori pénzügyi vezetője, Erich Söllinger húzódozott a megbízási szerződés aláírásától, és a megállapodás nem került sem az elnökség, sem a felügyelőbizottság elé.