"Fehéredtek" az egyéni vállalkozók

Vágólapra másolva!
Az egyéni vállalkozók "kifehéredésének" jelét látja a Pénzügyminisztérium abban, hogy a 114 ezer veszteséges, vagy a minimális jövedelmet el nem érő egyéni vállalkozó közül 2007-ben 112 ezer befizette a minimális adót.
Vágólapra másolva!

Egy évvel korábban, 2006-ban 301 ezer bevallást benyújtó egyéni vállalkozó közül 107 ezer fizetett adót és 101 ezer vallotta veszteségesnek magát - mondták el a Pénzügyminisztériumban az MTI érdeklődésére.

Tavaly 257 ezren nyújtottak be bevallást, közülük 220 ezren tartoztak azok közé, akiktől elvárható, hogy elérjék a minimális jövedelmet. Az érintettek mintegy fele, 47 százaléka a minimum szintet elérő, vagy annál magasabb jövedelmet vallott be.

Az elvárt jövedelmet el nem érő, 52,4 százalékból az 51,2 százalék (valamivel több, mint 112 ezer) megfizette az elvárt jövedelmet terhelő adót, csupán 1,2 százalék, valamivel több, mint 2500 egyéni vállalkozó döntött úgy, hogy kitölti a gazdálkodását részletező kérdőívet, bemutatva az adóhivatalnak, hogy miért nem sikerült a minimális jövedelmezőséget biztosítani.

Az elvárt jövedelem az egyéni vállalkozóknál a korrigált árbevétel 2 százaléka, ha ezt a szintet a vállalkozó jövedelme nem éri el, akkor választhat, hogy megfizeti a minimum jövedelemhez tartozó adót, vagy sem. Utóbbi esetben azonban nagy a valószínűsége, hogy az APEH ellenőrzi a vállalkozót.