Kamatemelésről dönthet a lengyel jegybank

Vágólapra másolva!
A szakértők várakozása szerint a jövő héten 25 bázispontú kamatemelésről dönt a lengyel jegybank elsősorban az infláció és a bérek növekedése miatt. A megkérdezett 17 szakértő közül kilenc azzal számol, hogy a lengyel központi bank kamatdöntő bizottságának február 27-én záródó kétnapos ülésén az alapkamatot 25 százalékponttal 5,50 százalékra emelik. Egy korábbi felmérésben az elemzők még úgy vélték, hogy a jegybank márciusig biztosan nem növel kamatot.
Vágólapra másolva!

Azután erősödött fel a februári kamatemeléssel kapcsolatos várakozás, hogy a legújabb adatok szerint januárban az éves szintű infláció 4,3 százalékra nőtt elsősorban az élelmiszer- és az energiaárak emelkedésére. Ez jócskán meghaladta a jegybank 2,5 százalékos inflációs célját és felülmúlta a szakértők által januárra várt 4,1 százalékot. A magánszektorban a bérnövekedés ugyancsak jelentősen meghaladta a szakértői becsléseket és januárban éves szinten 11,5 százalékos volt.

A szakértők és a jegybank egyaránt arra számít, hogy a következő hónapokban nő az infláció részben a hatóságilag ellenőrzött áram- és gázdíjak emelkedése miatt, továbbá a benzin és az élelmiszerárak további drágulására. A jegybank 10 kamatdöntő illetékese közül Dariusz Filar azt mondta, hogy szerinte 4 százalék feletti marad az infláció a harmadik negyedév végéig. Filar úgy látja, hogy az első negyedévben 5,75-6,0 százalékra kellene emelni az alapkamatot. A jegybank tavaly április óta ötször emelt kamatot, legutóbb januárban, 5,25 százalékra.