A rendőrség vizsgálja a MÁV-privatizációt

Vágólapra másolva!
A rendőrség tájékozatta az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy vizsgálja a magyar sajtóban is megjelent értesüléseket a MÁV Cargo privatizációjával kapcsolatban - nyilatkozta a kormányszóvivő. Egy osztrák lap szerint a szerződés homályosan fogalmazza meg azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a közel 1,9 milliárd forintos sikerdíj fejében elvártak.
Vágólapra másolva!

A Format osztrák gazdasági hetilap pénteki számában arról írt: a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért - sikerdíj gyanánt - 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég, mégpedig annak a 2007 júniusi keltezésű megbízási szerződésnek az alapján, amelyet Gustav Poschalko, az osztrák Rail Cargo Austria elnökségi tagja kötött a betéti társasággal. A MÁV Zrt. korábban azt közölte, hogy nem ismeri a Geuronet Bt.-t, és semmilyen kapcsolatban nincs és nem is volt a céggel. A Geuronet Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság budapesti székhellyel bejegyzett cég.

Az osztrák lap azt állítja, hogy birtokában van a megbízási szerződés, amely úgy szól, hogy a Geuronet Bt.-nek a vételár 1,75 százaléka (7,1 millió euró) jár az üzlet lezárulta után. A folyóirat úgy ítélte meg, hogy a szerződésben meglehetősen hézagosan fogalmazták meg azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a sikerdíj fejében elvártak a betéti társaságtól. Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) köreiben olyan vélemények keringenek, amelyek szerint a pénz egy részét olyan magyarországi politikai intézményeknek és személyeknek szánták, amelyek, illetve akik befolyással bírhattak a MÁV-ügyletre - áll a magazin cikkében.

Lobbitevékenységre hivatkoznak

Gustav Poschalko a lapnak nyilatkozva határozottan visszautasította, hogy valamiféle homályos üzleti praktikákba keveredett volna. Közölte, hogy a MÁV Cargo-ra nyilvános pályázatot írtak ki, világosan rögzített kritériumokkal, az eljárást pedig egy bíráló bizottság felügyelte. Tagadta, hogy a Geuronet sikerdíja megvesztegetési pénzek fedezésére szolgált volna. Szavai szerint a betéti társaság a fizetségért "meghatározott szolgáltatásokat nyújtott, amelyek túlnyomó része lobbitevékenységben testesült meg".