Nem nézik meg a betegek a számlát

Vágólapra másolva!
Nem vagy csak nehezen bizonyítható, hogy a tételes elszámolásban szereplő vizsgálatokat a szakorvos elvégezte-e. Az orvosok több esetben túlszámláznak, ám ez a tény csak akkor tudatosul a betegekben, miután aláírták a rendelőben a nyugtát - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az Egészségbiztosítási Felügyelethez (EBF) eddig csak kevesen fordultak ilyen típusú panasszal, jóllehet a hatóságnál is vélelmezik, hogy nincs minden rendben ezzel kapcsolatban. A kórházaknak 2007 januárjától, a házi- és szakorvosoknak ez év elejétől kell nyugtát adniuk a betegnek. A háziorvosok esetében egyszerűbb a helyzet, számukra ugyanis nem ellátási típusonként utalják a finanszírozást, hanem úgynevezett kártyapénzt kapnak az egészségbiztosítótól, így nekik nem kell tételes elszámolással igazolniuk az elvégzett vizsgálatokat és a beavatkozásokat.

A túlszámlázás jellemzően a járóbeteg-ellátás területén okoz problémát - mondják a szakértők. A kórházakban véget ért a "kreatív könyvelés kora". A fekvőbeteg-ellátók korábban a betegek kórházi tartózkodásának idejével próbáltak "trükközni" és ezzel emelni a finanszírozás összegét. Ezt most nem tehetik meg, hiszen a kórházi napidíj - a befizetésről adott nyugták jóvoltából - szinte teljesen transzparenssé tette az ellátást. A kórházak és a szakrendelők immár csak az elvégzett vizsgálatokért és beavatkozásokért számlázhatnak többet a valósnál. De a rendelőkben még mindig a régi beidegződéseknek megfelelően viselkednek a páciensek, nem vitatják az orvos által kiállított dokumentumokat, legyen szó diagnózisról, beutalóról vagy tételes elszámolásról. Sokan gépiesen aláírnak és csak otthon nézik át a papírt. Utólagos panaszokra azonban ezekben az esetekben nincs mód - figyelmeztetnek a szakértők. Később ugyanis nem vagy csak nehezen bizonyítható a vitatott vizsgálatok elvégzése, különös tekintettel azokra, amelyeknek nincs látható nyoma.

A visszaélések ellen hatékony fellépés lehet az is, ha olykor mindenki ellenőrizné saját betegútját. A kormányzati portál Ügyfélkapu rendszerén keresztül bárki kontrollálhatja, hogy a taj-kártyája egy adott időszakban éppen hol "fordult meg". Ennek alapján könnyen lelepleződhet az az egészségügyi szolgáltató, aki visszaél az egyszer nála regisztrált azonosítóval.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) szerint tavaly több mint egymilliárd forintot számoltak el fiktív módon az ellátók. Ha az egészségbiztosító bizonyítottnak látja az elszámolás alaptalan voltát, a fiktív tételt visszavonhatja a szolgáltatótól. Az OEP informatikai rendszere képes kiszűrni a trükközést, vagyis automatikusan jelzi, ha úgymond szakmai nonszenszre bukkan. Egyebek mellett ilyen lehet, ha - a taj-szám alapján - egy férfi betegnél nőgyógyászati vizsgálatot vagy egy kétéves gyereknél szülést jelentenek - írja a Napi Gazdaság.