Kína a megújuló energia felé fordul

Vágólapra másolva!
Kína az idén 5 százalékkal akarja csökkenteni energiafogyasztását. Az illetékes nemzeti fejlesztési bizottság egyik vezetője szerint egyre nagyobb a nyomás a kormányzaton az energiafelhasználás csökkentésére, tekintettel arra, hogy tavaly az ezzel kapcsolatos országos tervet nem sikerült teljesíteni.
Vágólapra másolva!

A kínai kormányzat az energiafelhasználás mérséklése mellett a környezetszennyezés csökkenésére is törekszik, de túl gyorsan, az elmúlt 13 évet nézve tavaly a leggyorsabb ütemben, 11,4 százalékkal nőtt a gazdaság.

A bizottsági vezető - aki a fogyasztás csökkentését a "GDP minden egyes adott egységére" vonatkoztatja - közölte, hogy az energiafelhasználás mérséklésének terve 2010-re már 20 százalék.

Az olajimport a múlt hónapban ötödével haladta meg az egy évvel korábbit, ezért a mérséklését akarják elérni, előmozdítani a megújuló energiaforrások felhasználását és az üzemanyagokra vonatkozó adózási rendszer módosítását. Már hoztak olyan rendelkezést, hogy a bankoknak a hitelezésüket vissza kell fogniuk a nagy környezetszennyező cégek részére és az energiahatékony műszaki megoldásokat kell támogatniuk.