Földrengés miatt válságban a bányászat

Vágólapra másolva!
Komoly válság fenyegeti a kőszénbányászot a németországi Saar-vidéken a hét végén történt földrengés következtében.
Vágólapra másolva!

Peter Müller, Saar-vidék tartomány CDU-s miniszterelnöke hétfőn elképzelhetőnek tartotta, hogy a jövőben nem fognak több kőszenet kitermelni a Saar-vidéken.

Szombaton a Richter-skála szerinti 4-es erősségű földrengés rázta meg a nyugat-németországi Saar-vidék tartományt. A földmozgást feltehetően a bányászati tevékenység idézte elő. A RAG szénbányászati vállalat ideiglenesen felfüggesztette a kitermelést, amely egyelőre 3600 bányászt érint.

A tartomány miniszterelnöke hétfőn hangsúlyozta, hogy a vállalatnak minden kétségen felül bizonyítania kell, hogy több ilyen eset nem fordulhat elő. Müller elmondta, hogy a következő napokban, hetekben egy munkacsoport fogja megvitatni, miként lehet biztosítani a Saar-vidéken a bányászat jövőjét.

Joachim Rippel tartományi gazdasági miniszter úgy vélekedett, hogy a térség "történelmi kihívás" előtt áll. Az IG BCE, a német energiaipari dolgozók szakszervezete arra figyelmeztetett, hogy összesen 10 ezer ember maradhat állás nélkül, ha leállítják a szénbányászatot a Saar-vidéken.