Csak pármai lehet a parmezán

Vágólapra másolva!
A német sajttermelők vesztettek a parmezán elnevezés körüli vitában - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A bíróság egy több mint 12 éve húzódó olasz-német viszályba vitába avatkozott be a parmezán védettségének elismerésével. Paolo de Castro olasz mezőgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján lelkesen osztogatta az újságíróknak a hazájában készült parmezán sajtot, miután az Európai Bíróság nyilvánosságra hozta: a parmezán elnevezés csak az olasz "Parmigiano Reggiano" tartományban készült sajtot illeti meg. Európában elhárult a veszélye annak, hogy ha valaki parmezán sajtként árult terméket vesz, az nem is parmezán sajt - jelentette ki. Más kérdés a világnak az a része, amely az Európai Unión kívül van - tette hozzá.

A földrajzi termelési helyekhez kapcsolódó európai márkavédelmi politikát - amely egyebek mellett csak a Tokaj-hegyalján érlelt szőlőből származó, ott készült borokat engedi tokajinak nevezni - ugyanis támadják a világ nagy agrárországai.

Németországban azonban még mindig úgy gondolják, hogy az elnevezés generikussá, azaz szabadon felhasználóvá vált az idők során. Szerintük nem csak az 500 engedéllyel rendelkező Parma és Reggio környéki olasz termelő által 800 éves hagyomány alapján készülő sajt érdemli ki a parmezán nevet, hanem az is, amit ők készítenek. Igazuk védelme érdekében várhatóan ismét az Európai Bíróság elé viszik az ügyet. Az olasz termelők tavaly 1,5 milliárd euró bevételre tettek szert parmezán sajtjuk eladásából, aminek 16 százalékát exportálják.