Árkartelleztek a háztartásicikk-gyártók

Vágólapra másolva!
Úgy tudni, lelkiismeret-furdalás által gyötört munkatársak buktattak le kilenc háztartásicikk-gyártót Franciaországban. A gyanú szerint a multik rendszeresen egyeztették az áraikat, közülük némelyiket már Németországban is megbüntették ezért.
Vágólapra másolva!

Kilenc multinacionális háztartás-vegyipari vállalatot árkartellel gyanúsít a francia versenyhatóság - értesült szerdán a Le Figaro című párizsi napilap. Az újság szerint az amerikai Procter and Gamble, a Sara Lee, a Colgate-Palmolive, az SC Johnson, a német Henkel, a brit Reckitt Benckiser, a Bolton, a brit-holland Unilever és a francia Vendome ellen indult eljárás Franciaországban.

Az ügyre úgy derült fény, hogy az SC Johnson lelkifurdalástól gyötört képviselői a francia versenyhivatalhoz fordultak, "kegyelmet" remélve az információkért cserébe. Vagyis az amerikai cég nemcsak saját magát leplezte le, hanem fő konkurenseiről is részletes adatokkal szolgált. A francia versenyhivatalnak ezt megelőzően semmilyen gyanúja nem volt az árkartellel kapcsolatban.

Az érintett vállalatok 2004 vége óta rendszeresen egyeztették áraikat telefonon, e-mailben és titkos találkozókon. Ezeken elsősorban a piacokról készült felméréseiket és az ahhoz képest megállapított áraikat osztották meg egymással. Szó esett azokról a kereskedelmi feltételekről is, amelyeket az ügyfelek és a forgalmazók szabtak a cégeknek.

A Le Figaro szerint a nyomozás során a szorult helyzetbe került Colgate azt is elárulta, hogy a Procter and Gamble-lel és az Unileverrel egy másik árkartellben is részt vett a testápolók területén. A lap úgy tudja, hogy a nyomozás hamarosan lezárul, a Johnson pedig már 2006. januárban felmentést kapott az ügyben minden szankció alól. A többi cég büntetése várhatóan az éves világforgalmuk 10 százalékát is elérheti.

A német versenyhivatal február 20-án jelentette be, hogy 37 millió eurós összegben szabott ki pénzbüntetést árkartell miatt néhány, a francia eljárásban is érintett multinacionális háztartás-vegyipari vállalat ellen, nevezetesen a német Henkel, az amerikai Sara Lee és a brit-holland Unilever német leányvállalatai ellen.