Bérbe adják Tatán a távfűtést

Vágólapra másolva!
A drága tatai távfűtőrendszer korszerűsítése érdekében a helyhatóság hosszú távra bérlőt keres annak működtetésére. Csábító lehet, hogy gyakorlatilag lehetetlen leválni a rendszerről.
Vágólapra másolva!

Hosszú távra, tíz-tizenöt évre bérbe adja a tatai távhőszolgáltatás üzemeltetési jogát a város, miközben az önkormányzat marad az ármegállapító hatóság - erről szerdai ülésükön döntöttek a képviselők.

"A leendő bérlőnek át kell vállalni a korábbi fejlesztésekből származó 200 millió forintos hiteltörlesztést, el kell végezni a rendszer hőveszteségeit csökkentő beruházásokat, és biztosítania kell, hogy a díjak csak fokozatosan növekedjenek" - mondta el a részletekről Horváthy Lóránt alpolgármester.

Tatán 1824 lakásban van távfűtés, a hőt faapríték és gáz elégetésével nyerik. A Tatai Távhő Kft. alaptőkéje 28 millió forint, éves forgalma 400 millió forint, a be nem fizetett fűtésszámlák összege meghaladja a 36 milliót. Több év után, tavaly mutatott először pozitív mérleget a társaság gazdálkodása.

Tatán a nyersanyagok magas ára és a kis lakásszám miatt magasabb a távhőár, mint a környező településeken. A várost két egymástól távoli hőközpontból fűtik, és a föld alatti vezetékek a tatabányai bányászkodás megszűnése óta visszatérő források miatt gyakran vízben állnak, ezért nagy a rendszer hővesztesége.

Az önkormányzat korábban úgy határozott, hogy a társasházak energiaellátó rendszereinek átalakítását csak a légszennyezés növelése nélkül lehet megvalósítani, ezzel gyakorlatilag megakadályozva a távhőrendszerről való leválást.