Brüsszeli tiltás ellenére is vásárol a Ford

Vágólapra másolva!
A Ford annak ellenére is megveszi az Automobile Craiovát, hogy Brüsszel szerdán felszólította Romániát: szerezzen vissza 27 millió eurót az amerikai gépkocsigyártótól, amelynek ekkora értékben adott uniós normákat megsértő állami támogatást.
Vágólapra másolva!

Európai Bizottság (EB) közzé tette annak a vizsgálatának az eredményét, amely során ellenőrizték: a román állam adott-e az uniós normák által tiltott állami támogatást a Fordnak.

A román állam illetékesei, valamint a vállalat képviselői tavaly szeptemberben írták alá a romániai gyár privatizációs szerződését, de az EB által indított vizsgálat miatt az amerikaiak jelezték: ha nem születik mihamarabb döntés, lemondanak a craiovai gyár megvásárlásáról.

Neelie Kroes, az EB versenypolitikáért felelős biztosának szóvivője szerint az EB azzal nem értett egyet, hogy az állam 27 millió eurót elengedett a gyár árából, s ezért cserébe több olyan feltételt szabott, ami a bizottság szerint eltorzítja a piaci versenyszabályokat. A román állam egyebek között feltételként szabta a Fordnak azt, hogy a privatizáció utáni negyedik évben legkevesebb 200 ezer járművet gyártson Romániában, és biztosítson állást az Automobile Craiova mind a 3900 volt alkalmazottjának.

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök elmondta: kellemetlen meglepetést jelentett számára a döntés, ennek ellenére véglegesítik a gyár privatizációját. Hangsúlyozta: a privatizációs szerződés nem lépett érvénybe, így csupán az történik, hogy az úgynevezett regionális támogatásokból Románia 27 millió euróval kevesebbet ad majd a Fordnak.

John Fleming, a Ford Europa elnöke a román médiához eljuttatott közleményében üdvözölte, hogy az EB ilyen rövid idő alatt döntött az ügyben. Jelezte, hogy a Ford továbbra is érdekelt a romániai gyár privatizációjában, amit várhatóan március elején véglegesítenek.