Lassan indulnak be a kisalföldi szélkerekek

Vágólapra másolva!
Mosonszentmiklósi Szélpark Alternatív-Energia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. néven új projektcéget hozott létre a német Aufwind Schmack GmbH többségi tulajdonában lévő AET Alternatív-Energia Kft., amely a Kisalföld területén összesen 150 szélerőmű telepítését tervezi - tudta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az új társaság fő tevékenységének a villamosenergia-termelést jegyezték be, azonban még a megvalósításához szükséges engedélyek egy részének beszerzése is feladata - mondta Hiller Péter projektvezető. Az AET első ütemben Hegyeshalom, Bezenye és Rajka, majd Mosonszentmiklóson kívül Lébény, Öttevény és Börcs határában építene szélparkokat, illetve néhány szélerőművet Levélen is tervez, bár ott már más cég is üzemeltet ilyen turbinákat. A szélparkok létrehozására külön projektcégeket alapítanak.

Az első fázist már 2006 áprilisában bejelentette az AET, azonban a megvalósítás az engedélyeztetés, a földhasználati szerződések megkötése, valamint a Magyar Villamos Művek (MVM) hálózatához való csatlakozás terveinek egyeztetése és elkészítése miatt lassan halad. (A cégnek összesen legalább 150 földtulajdonossal kell megállapodnia, velük 25 évre szóló földhasználati szerződéseket kötnek.) Ezenkívül az egyes terveket megelőző számtalan tanulmány elkészítése miatt is lassan halad a megvalósítás.

Az egyenként 2 megawatt teljesítményű szélerőművek építése és az üzemeltetés megkezdése az eddigi tervek és engedélyek alapján 2010-ben várható - mondta a cég képviselője. Egy szélturbina beszerzése mintegy 2,5 millió euróba kerül. A teljes beruházás értéke elérheti a 400 millió eurót. A hálózati csatlakozás költsége körülbelül 20 millió eurót tehet ki. Jelenleg még vizsgálják, hogy az MVM mekkora teljesítményt fogadna be rendszerébe - írja a Napi Gazdaság.