Erőművet vásárol Miskolc városa

Vágólapra másolva!
Miskolc önkormányzata veheti meg a városi fűtőerőművet, miután a politikai pártok is összefogtak az ügy érdekében - közölte Káli Sándor polgármester. Az MVM szóvivője megerősítette, hogy az üzletrészt a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Mihő Kft. vásárolhatja meg, miután nyilatkozott arról, hogy élni kíván elővásárlási jogával.
Vágólapra másolva!

Miskolc korábban nem fogadta el, hogy az MVM Zrt. nem a városnak, hanem másnak értékesítette volna a Miskolci Fűtőerőmű (Mifű) Kft.-ben lévő többségi részesedését. Igaz, a Mihő Kft. képviselője az eladást előkészítő taggyűlésen, 2008. január 2-án megtartott taggyűlésén nem jelent meg, és így nem is nyilatkozott arról, hogy élni kívánnak-e elővásárlási jogukkal.

Az MVM korábbi közlése szerint azért adja el Mifű Kft.-ben meglévő üzletrészét, mert a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő kisebbségi tulajdonossal, a Miskolci Hőszolgáltató Kft.-vel (Mihő) egy éve folytat eredménytelen ártárgyalásokat. Az MVM közlése szerint a Mihő nem hajlandó megfizetni a gazdasági miniszteri rendeletben előírt hőárat.

A Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. Miskolc hőenergia-termelésének megújítására 2001-ben írt ki pályázatot. A tendert az MVM nyerte, amely többségi részesedéssel közös céget hozott létre a Mihő-vel. Több mint 16 milliárd forintos beruházással kombinált ciklusú, 50 megawatt teljesítményű fűtőerőművet építettek, amely az elmúlt év decemberében állt üzembe. A Mifű megvásárlásával várhatóan 32 ezer távfűtéses lakás 100 ezer lakójának energiaellátását, távhőszolgáltatását tudják biztosítani.