Rossz évet vár a Hússzövetség

Vágólapra másolva!
Ez év második felében a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke szerint mintegy 10 százalékkal emelkedhetnek a húskészítmények fogyasztói árai. Az elnök szerint az áremelkedések nem a húsiparosok hasznát növeli, mert a profit ma is csak a "pozitív nulla" körül mozog.
Vágólapra másolva!

Erről Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón. A szakember a várható fogyasztói áremelés indokaként hozta fel, hogy az alapanyag ára jelentős mértékben, mintegy 10-30 százalékkal emelkedik és nő az energia és a szállítási költsége is.

Emellett az elnök azt is vélelmezte a jelenlegi és a múlt évi tendenciákat alapul véve, hogy a belföldi fogyasztás tovább csökken 4-5 százalékkal. Tavaly a belföldi fogyasztás visszaesése mintegy 5 százalékos volt a legális hús- és húskészítmények piacán.

A múlt évben a Hússzövetség adatai szerint mintegy 400 feldolgozóüzemben hozzávetőlegesen 4,0-4,5 millió sertést vágtak le. Mindebből a feldolgozóüzemek mintegy 300 ezer tonna színhúst állítottak elő. A húsipar árbevétele stagnál, tavaly 300 milliárd forint volt.

A kivitel aránya az árbevételen belül mintegy 15-20 százalékot tesz ki. A fennmaradó hányadot belföldön értékesítik a feldolgozók. A feldolgozott termékek alapanyagának 15 százaléka importból érkezett. Az élősertés behozatala csökkenő tendenciát mutatott, míg a húsimport ehhez képest valamelyest nőtt.

Az export mennyisége a múlt év első 11 hónapját alapul véve 19 százalékkal emelkedett és összességében 564 millió eurót, azaz mintegy 130-140 milliárd forintot tett ki. Az import értéke 189 millió euró volt, azaz megközelítette az 50 milliárd forintot. A behozatal mindössze 2,4 százalékkal emelkedett.

A sertéshús export-import egyenlege is javult, ugyanis a kivitel értéke ebben a szegmensben 196 millió euró, azaz mintegy 50 milliárd forint volt, míg a behozatal összes értéke 100 millió euróra, azaz mintegy 25 milliárd forintra rúgott.

Éder Tamás szerint a belföldi forgalom csökkenése főként a kereslet átstruktúrálódásában mutatkozott meg, többen keresték az olcsó árut. A reáljövedelem visszaesés miatti fogyasztáscsökkenés miatt a növekvő költségterheket, például az energia árának emelkedését és az adó növekedését a feldolgozók nem tudták érvényesíteni átadási áraikban.

Ezzel a Hússzövetség elnöke cáfolta azt a vélekedést, hogy a hús árának emelése a feldolgozók hasznát növelte volna. Jelezte: a húsipar nyereségszintje jelenleg az úgynevezett pozitív nulla körül mozog.

Éder Tamás elmondta: a füstölt termékek 30-35 százaléka Húsvét előtt fogy el. Így a húsipar arra számít, hogy az idén mintegy egy hónap alatt e termékkörben mintegy 15-20 ezer tonna árut adnak majd el a feldolgozók.

A Hússzövetség elnöke felhívta arra is a figyelmet, hogy a feketegazdaság jelenlétének aránya az iparágban - amit egyes szakértők 30-40 százalékra is tesznek - nem változott számot tevően az idén. Ezért a fogyasztók, ha nem szeretnék, hogy meglepetés érje őket a húsvéti asztalnál, úgy csak legális árut vásároljanak. Továbbá a szakember szerint a legális fogalomban a drágább áru minősége jobb, mint a olcsóbbé, mivel abban több a felhasznált alapanyag és a feldolgozás minősége is igényesebb.

A szakember úgy vélte: a húsipar a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve, elégedett lehetne az idén a tavalyi teljesítmény megismétlésével.