Százmilliós károk a hétvégi vihar miatt

Vágólapra másolva!
Főként lakásbiztosítások terhére 550 millió forint körüli összeget fizetnek ki a hazai biztosítók a hétvégi viharkárokra. A bejelentések száma több ezer, elsősorban az épületek tetőszerkezete rongálódott - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Allianz Hungária Biztosítóhoz a hétvégi vihart követően hétfő délelőttig 1270 kárbejelentés érkezett, a becsült kárráfordítás 100 millió forint körül van - áll a cég tegnapi közleményében. A társaság kárszakértőinek előzetes tájékoztatása szerint az orkánerejű szél az épületek tetőszerkezetét tette tönkre, cserepeket dobott le, tűzfalak, illetve kémények dőltek le. Rengeteg autó sérült meg rádőlő fáktól, lehullott cserepektől, kéményektől, tegnap délelőttig ötven kárbejelentés érkezett cascóra. Az első felmérések alapján a lakossági vagyoni veszteség körülbelül 67 millió forint, gépjárműveknél a becsült összeg közel 20 millió. Ezen túlmenően viszont az ipari területen százmilliós nagyságrendű kárértékre számítanak a biztosító szekemberei.

A hétfő délelőtti adatok alapján Budapest környékén és Pest megyében 400, Nyugat-Dunántúlon 200, Közép-Dunántúlon 180, Dél-Alföldön 130 lakossági vagyoni kárbejelentés érkezett. A terület méretéhez képest a legtöbb veszteséget Dévaványán és Nagyszentjánoson okozta a vihar.

A Generali-Providencia Biztosítónál a becsült átlagos kárnagyság 50-100 ezer forint között van, néhány kiugró nagy kárral, ezek középületek, önkormányzati tulajdonú ingatlanok, iskolák, templomok tetőszerkezetének a sérülései - mondta Papp-Váry Borbála, a cég kommunikációs vezetője. A legjellemzőbb rongálódások tetőszerkezeti sérülések, ablaküvegtörések, kidőlt fa okozta épületkárok voltak.

Az Aegon Magyarország szintén tegnap kora délutáni adatai szerint hozzájuk közel 2000 bejelentés érkezett. Ezek alapján a biztosító által becsült kárösszeg eléri a 250 millió forintot.Az Aegon szakértői már vasárnap felkeresték a viharral leginkább érintett területeket, és megkezdték a felmérést.

Az Union Biztosítóhoz tegnap kora délutánig körülbelül száz bejelentés érkezett, ezek 75 százaléka lakásbiztosítási fedezet alá esik - tájékoztatott Maják Viktor, a társaság kommunikációs igazgatója. A biztosító becslései szerint a végső kárigények 30 millió forint körül lesznek, jellemzően kisebb, főleg tetőkárokra érkeztek bejelentések. Az OTP Garanciához délutánig 1800 bejelentés érkezett - olvasható a Világgazdaságban.