Kevesebb gázt kaphat Európa Ukrajnából

Vágólapra másolva!
Ukrajna korlátozhatja az Európa felé menő tranzitot, ha a Gazprom további csökkenti az ukrán gázellátást kedden délután - jelentette be Ukrajna. A Gazprom a hétfői után kedden újabb 25 százalékkal csökkenti a szállításokat a pénzügyi viták miatt - közölte az orosz cég. Bár a Gazprom Európának továbbra is változatlan mennyiségű földgázt juttat, az ukrajnai csővezetékek fölött gyakorlatilag nincs kontrollja.
Vágólapra másolva!

Az export újabb jelzett csökkentése közép-európai idő szerint este 6 órakor következhet be, ebben az esetben Ukrajna kedd estétől már 50 százalékkal kevesebb orosz földgázhoz jut, mint korábban. Ukrajna válaszul bejelentette, hogy korlátozhatja az orosz gázellátást Európa felé, ha a Gazprom tovább csökkenti az ukrán szállításokat. A Gazprom az Európának értékesített földgáz jelentős részét Ukrajnán áthaladó csővezetékeken juttatja Nyugatra.

Megszűnt az orosz ellátás

A hétfői lépéssel gyakorlatilag megszűnt Ukrajna orosz területekről származó gázellátása, amely az ukrán importnak mintegy negyedét teszi ki. A fennmaradó részt Oroszország más, főleg közép-ázsiai államokból szállítja keleti szomszédunknak: ennek mennyiségét fogná vissza kedden a Gazprom.

"Abban az esetben, ha a Gazprom folytatja a két ország közötti technikai megállapodások megsértését a közép-ázsiai gázszállítások csökkentésével, a Naftogaz fenntartja a jogot, hogy megfelelő lépéseket tegyen annak érdekében, hogy megvédje az ukrán fogyasztók érdekeit" - idézte a Naftogazt a BBC.

A Gazprom hétfő reggel jelentette be, hogy korábbi figyelmeztetéseinek megfelelően 25 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szánt földgáz mennyiségét, miután összes tartozása már 1,5 milliárd dollár, az idei tartozása pedig elérte a 600 millió dollárt, és a gáztartozásról zajló múlt heti tárgyalások eredménytelenül értek véget.

A Gazprom szóvivője kedden hangsúlyozta, hogy továbbra is készen állnak a tárgyalások folytatására a Naftogaz ukrán állami energiaipari céggel. "Az ukrán vállalat egyelőre azonban nem jelezte tárgyalási szándékát és a Naftogaz vezetője sem érkezett Moszkvába - mondta Szergej Kuprijanov. "Ennek következtében a helyzet változatlan, rendezetlen az adósság kérdése, és nincsenek aláírva a szükséges megállapodások" - tette hozzá.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője azt mondta, hogy Ukrajna jelenleg napi 104 millió köbméter földgázt kap, ami 75 százaléka a szokásosnak. Az ukrán fél viszont azt állítja, hogy valójában az eddigi mennyiségnek mindössze 65 százalékát kapja.

Ellenőrizhetetlen tranzit

Bár a szóvivő megerősítette, hogy az Európának szánt, Ukrajnán keresztül szállított gáz mennyisége nem csökken, Kuprijanov azt is elmondta, hogy Ukrajna megtagadta a Gazprom megfigyelőitől az európai gáztranzit ellenőrzését. A Gazprom független megfigyelőket kért fel arra, hogy felügyeljék a gázszállítást. Az SGS képviselőit azonban hétfőn nem engedték oda két ukrajnai mérőállomáshoz Orlovkában és Ungváron.

Az ukrán Naftogaz energiavállalat állítása szerint a Gazprom megfigyelői nem tettek eleget "szükséges előírásoknak". A vállalat BBC által idézett szóvivője azt mondta, az ilyen kijelentések csak a feszültségek fokozására alkalmasak.

"Az Európai Bizottság mindkét felet arra ösztönzi, hogy folytassák a tárgyalást, és találjanak gyorsan végleges megoldást erre a kereskedelmi kérdésre" - mondta Michele Cercone, a Bizottság szóvivője.

A magyar ellátással nem lehet gond

A magyar lakosság gázellátásával akkor sem lehet probléma, ha a felére csökkenne az Ukrajna felől érkező gáz mennyisége - nyilatkozta korábban az [origo]-nak Kutas István, az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője.

Jelenleg naponta 60 millió köbméter földgázt fogyaszt az ország - mondta Zsuga János, a Mol Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója az [origo]-nak a februári ukrán-orosz tárgyalások kapcsán. A tárolókból napi 47,5 millió köbmétert lehet kihozni, amit 10 millió köbméteres magyar kitermelés egészít ki. Ehhez jön még hozzá, hogy 30 millió köbméter tudnak behozni vezetéken keresztül Ukrajnából, míg Ausztriából további 12 milliót.

A tárolást kapacitás maximális kihasználására 3-4 óra alatt át tudnak állni, így zökkenőmentesen tudják a gázt biztosítani - tette hozzá Kutas István. A kommunikációs vezető azt is elmondta, szerződésük van az anyavállalattal arról, hogy jelentősen több gázt hozzanak be, amennyiben Ukrajnából kevesebb érkezik.