Oroszország: számolja ki saját inflációját!

Vágólapra másolva!
Személyre szabott fogyasztói kosarat állíthatnak össze az orosz állampolgárok az őket érintő pénzromlás kiszámolásához, miután sokan kritizálták az ottani statisztikai hivatal számítási módszereit. Gyorsal drágul az élelmiszer, és nagyok a társadalmi és regionális különbségek.
Vágólapra másolva!

A sok kétkedést, gyanúsítást és szemrehányást megelégelve az orosz statisztikai hivatal bejelentette: honlapjára kitett egy számlálóprogramot, amellyel mindenki kiszámíthatja, hogy személy szerint neki mekkora az infláció, vagyis hogy milyen mértékben drágultak az általa naponta vásárolt élelmiszerek, szolgáltatások.

A hivatal reményei szerint a program segítségével az egyszerű fogyasztók, vagy legalábbis azok, akik hozzájutnak az internethez, betekinthetnek az infláció kiszámításába, s egyben meg tudják becsülni, hogyan is áll saját személyes vagy családi költségvetésük.

A Komszomolszkaja Pravda című lap által megkérdezett elemzők szerint a számláló növelheti a hivatalos adatok iránti bizalmat. Azonban sokakat elszomoríthat, főleg a nyugdíjasokat és a kis jövedelműeket, mivel az ő kiadásaikból a legnagyobb részt a lakbér, a közüzemi díjak és az élelmiszerek teszik ki, s ezek drágultak a legnagyobb mértékben.

A szakértők úgy vélték: a hivatalos adatokban nincs csalás vagy ámítás. A mainál pontosabb adatokhoz azonban lakossági rétegenként kellene elvégezni a számításokat, ehhez pedig több munkaerőre lenne szükség, de a hivatalnak nincs pénze. Így aztán csupán széles átlagot tud számolni.

A másik fő tényező, hogy mi kerül a kosárba, amelynek alapján számolják az inflációt. Oroszországban e kosarat a lakosság 10 százalékát kitevő felső középosztály fogyasztásából kiindulva állították össze, s van benne sok olyan áru, amelyet a szerény jövedelműek nem vásárolnak. Emellett jelentős eltérés van elsősorban a moszkvai és a fővároson kívüli árak, és emelkedésük mértéke között.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt 12 hónap alatt a kenyér és pékáru átlagosan 22,4, a gabonakásák és babok 24,7, a tej és tejtermék 30,4, a vaj 40,3, míg a napraforgóolaj 52,3 százalékkal drágult. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet adatai szerint a lakosság 40 százaléka jövedelmének 50-74 százalékát költi élelmiszerre.

A Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztérium tavaly már a lakosság egyes rétegeire lebontva is kiszámolta az infláció mértékét, és arra jutott, hogy az első félévben a legszerényebb jövedelműeknek 6,6, a legmódosabbaknak 8,6 százalékot tett ki.

Ugyanakkor tavaly érezhetően nőttek a jövedelmek és a nyugdíjak - az utóbbiak következő emeléséről Vlagyimir Putyin a napokban már aláírta a rendeletet.

Az éves infláció tavaly a statisztikák szerint 11,9 százalék volt, idén a terv 8,5 százalékról szól. A pénzügyminisztérium közlése szerint januárban 2,3 százalékot tett ki a fogyasztói áremelkedés üteme, az év első két hónapjában pedig várhatóan 3 százalék lesz.