Visszatáncolt a Gazprom

Vágólapra másolva!
A Gazprom feltétel nélkül megadta magát Ukrajnának a gázvitában, miután Kijev kilátásba helyezte, hogy az orosz monopólium Európába irányuló - ukrán területen áthaladó - gázszállítását leállítja, mutatott rá a Kommerszant című orosz gazdasági lap.
Vágólapra másolva!

A lap a kulisszák mögött történtekről ezt írta: miután szerda délelőtt az előző napi tárgyalások sikertelensége nyomán a végletekig kiéleződött a helyzet, Ukrajna értesítette a Gazpromot, hogy Kijev 60 millió köbméterrel csökkenti az Európába továbbított, napi 365 millió köbméter gázt. Tette ezt aközben, hogy Julija Timosenko ukrán kormányfő egyidejűleg nyilvánosan garantálta: Ukrajna Európába továbbítja a Gazprom által szállított gáz teljes egészét.

A Kommerszantnak a Gazpromnál kérdésre elmondták: biztosan egyelőre nem tudni, hogy Kijev megcsapolta-e a tranzitvezetéket, ehhez látni kell az ukrán Naftogaz, valamint a Gazprom által bevont szakértő ellenőrök jegyzőkönyveit, de Európából egy ország sem jelezte, hogy csökkent volna az oda érkező gáz mennyisége. A fenyegetés azonban önmagában is elégségesnek bizonyult, írta a lap.

A Gazprom beleegyezett, hogy az idén már leszállított gázt Ukrajna ezer köbméterenként 179,50 dolláros áron fizesse ki, cserébe Ukrajna nem teljesítette a Gazprom egyetlen követelését sem, mindössze a tárgyalások folytatását vállalta.

A megszületett megállapodás - amelynek nyomán a Gazprom már csütörtökre teljes egészében felújította a gázszállítást Kijevnek - mindössze arról szól, hogy a korábban az év elejére kialkudott séma alapján Ukrajna a közép-ázsiai gázért 179,50 dollárt fizet ezer köbméterenként, és az év elejétől március 1-ig tartó időszakra visszamenőleg aláírja az erről szóló papírokat.

Az ezen időszakban szállított orosz gázról - amely jóval drágább - a megállapodás szerint folytatják a tárgyalásokat. Emellett engedmény a Kommerszant szerint az is, hogy Ukrajna a megnevezett időszakban még a RosUkrEnergón át fogadja a gázt, de ezzel kapcsolatban Timosenko korábban már bejelentette, hogy a fele részben a Gazprom tulajdonában lévő RosUkrEnergót március 1-re visszamenőleg kizárják a szállítási sémából.

A Kommerszant szerint ilyen módon a gázcsap elzárása semmilyen eredményt nem hozott, és ez a Gazprom "külpolitikájának" első kudarca. Eddig ugyanis a csap elzárása, illetve ennek kilátásba helyezése mindig meghátrálásra kényszerítette a FÁK-beli partnereket, most azonban az ukrán kormány megmutatta, tud kemény lenni, és vannak eszközei is, amelyekkel megfelelő nyomást tud gyakorolni az orosz energiaipari óriásra.

Az ukrán fél nem is siet folytatni a tárgyalásokat: az illetékesek csak jövő hét elején érkeznek Moszkvába, és a lap forrásai szerint azoknak a vegyesvállalatoknak a létrehozásáról lesz szó, amelyek Vlagyimir Putyin és Viktor Juscsenko elnök február 12-i moszkvai megállapodása értelmében a RosUkrEnergo helyére lépnek, míg a leszállított orosz gáz árának kérdése függőben marad.

Ám Timosenko a két vegyesvállalat létrejöttét is megkérdőjelezte, amikor azt mondta szerdán, hogy ha a Gazprom részesülni akar az ukrán piacon való gázértékesítésből, ehhez nem feltétlenül szükséges a tervezett két vállalat.

Emellett az orosz érdekeket Ukrajnában eddig Viktor Juscsenko elnök képviselte, most azonban Timosenko azt is elmondta, hogy az elnökkel egyeztetett sémát fog előterjeszteni Ukrajna gázellátásának biztosítására.

Megfigyelők szerint a hadiállapot nem tarthatott sokáig, mert Timosenko a Nyugat felé orientált politikus, a Gazprom pedig semmiképpen nem akarja elveszteni a megbízható szállító hírnevét. Azt egyszer már megrázta egy hasonló árvita Ukrajnával 2006. januárban, amikor valóban kimaradtak az európai szállítások. Ez is az egyik oka annak, hogy a Gazprom hatalmas energiát fektet az Ukrajnát elkerülő Északi és Déli Áramlat gázvezetékek építésébe.

A folytatódó tárgyalásoktól aligha lehet sokat remélni, mert Kijevnek éppen olyan "meggyőző eszközei" vannak, mint a Gazpromnak, és mint kiderült, kész is használni azokat. Ukrajna azonban elérheti azt, hogy egész évre az év elejére kialkudott 179,50 dolláros áron kapja a gázt ezer köbméterenként, vélik a szakértők.