Keresettek a mezőgazdasági támogatások

Vágólapra másolva!
Idén 180 milliárd forint támogatást fizetnek ki agrár-modernizációs célokra az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. A teljes keret a 2007-2013 közötti időszakra 600 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

Gépfejlesztésre az elmúlt évben 42 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok, s mostanáig 19 milliárdot fizettek ki - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Idén már ilyen pályázat kiírása nem várható, de a gépvásárlást szolgáló támogatási kasszában a 42 milliárdon túl még, mintegy 20-22 milliárd forint van - mondta az államtitkár.

Aktívak a fiatal gazdák

A kertészeti ültetvények pályázata most indult, ami 25 milliárd forint összegű, s például ezen belül is lehet gépfejlesztésre pályázni. Már elbírálás alatt áll a fiatal, kezdő gazdák számára kiírt pályázat (szintén nyerhető pénz technikai berendezések, gépek fejlesztésére). A támogatás iránt különösen nagy az érdeklődés; erre 8 milliárd forintot szántak, s több mint 25 milliárdra érkezett pályázat - mondta az államtitkár. Erre való tekintettel a támogatási keretet megemelik - mondta Gőgös, aki azt is hozzátette, hogy az agrártárca négy euróval kiegészíti a cukorgyártás tonnánkénti támogatását - ez az adható maximum -, ezzel eddig csak Olaszország élt az EU-ban.

Stratégiai cikk az élelmiszer

Annak érdekében, hogy az uniós költségvetés agrárfinanszírozása ne csökkenjen, az agráriumban jelentősebb mértékben érdekelt országok - például Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Portugália és Magyarország - összefoghatnak érdekeik érvényesítésére. Ez azért is fontos lenne, mivel a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve az élelmiszer- és agrártermékek egyre inkább stratégiai cikké válnak.

Magyarország célja, hogy 2013 után is megmaradjanak a közvetlen agrártámogatások az uniós agrárköltségvetés jogcímei között - hangoztatta Becsey Zsolt néppárti európa parlamenti (EP) képviselő egy szakmai tanácskozás szünetében pénteken. A közvetlen kifizetések megtartása azért volna fontos Magyarország számára 2013 után is, mivel akkor egyenlítődik ki az utóbb csatlakozott és a fejlett uniós országok agrártámogatási rendszere - tette hozzá. Ekkor lenne Magyarország tényleges versenyhelyzetben. Unióba lépését követően ugyanis Magyarország kevesebb közvetlen támogatást kapott cserébe azért az ígéretért, hogy vidékfejlesztési forrásokból ezt majd kompenzálják. Erre azonban nem került sor.