A GDP 1,3 százalékkal nőtt tavaly

Vágólapra másolva!
Tavaly az ország gazdasági teljesítménye 1,3 százalékkal bővült, a növekedés húzóereje és a változatlanul dinamikus exportnövekedés forrása továbbra is az ipar hozzáadott értékének emelkedése volt. Az MTI által megkérdezett elemzők idén sem számítanak 2,5 százalékosnál nagyobb bővülésre.
Vágólapra másolva!

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2007 negyedik negyedévében 0,8 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes számok alapján pénteken.

Tavaly a harmadik negyedévben a GDP 0,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva, a naptári hatás kiszűrésével 1 százalékkal nőtt.

Kiigazítás nélkül - az előző év azonos időszakához viszonyítva - 2006 IV. negyedévében a GDP 3,7 százalékkal, az év egészében 3,9 százalékkal nőtt. A naptári hatás kiszűrésével a IV. negyedévben a GDP az egy évvel korábbihoz képest 3,9 százalékkal, az év egészében 4 százalékkal bővült.

A magyar gazdaság növekedése az év egészében elmaradt az Európai Unió tagországainak átlagos növekedésétől. 2007-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 25 374 milliárd forint, egy főre vetítve 2 millió 523 ezer forint volt.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 2007. év egészében a nemzetgazdasági átlagnál erősebben, 1,4 százalékal nőtt. Ezt elsősorban az ipar hozzáadott értékének kiemelkedő, 6,2 százalékos, ezen belül a feldolgozóiparnak a többi ágazatot messze meghaladó 6,8 százalékos növekedése alapozta meg. Az árutermelő ágazatok hozzáadott értéke a IV. negyedévben 1,8 százalékkal csökkent. Ez alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar teljesítmény csökkenésének a következménye.

A mezőgazdaság teljesítménye 2007-ben 13,3 százalékkal csökkent, melyet elsősorban a növényi termékek termelésének visszaesése okozott az aszályos időjárás miatt. A termelés visszaesése a IV. negyedévben volt a legnagyobb mértékű (19,3 százalék). Az építőipar hozzáadott értéke negyedévről negyedévre csökkent, az év egészében 11,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2006-ban. A termelés csökkenése az építőipar minden területén jellemző volt, de különösen az egyéb építmények (elsősorban az autópályák, autóutak) építése esett vissza. Ebben elsősorban a korábbiaktól jelentősen elmaradó állami megrendelések játszottak szerepet.

Az ipar teljesítménye 6,2 százalékkal növekedett, csekély mértékben meghaladva a 2006. évi növekedési ütemet. A feldolgozóipar első három negyedévi kiemelkedő ütemű növekedése a IV. negyedévben mérséklődött, 4,3 százalék volt.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 2007-ben a nemzetgazdaság átlagos növekedési ütemének megfelelően, 1,3 százalékkal növekedett. Ezen belül a növekedés mértéke a IV. negyedévében volt a legmagasabb. A szolgáltatások közül az év egészében jelentős teljesítménynövekedés mutatkozott a szállítás, raktározás, posta és távközlés területén (4 százalék), főként a távközlés folyamatosan bővülő teljesítménye következtében.

Az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedett a hozzáadott érték a pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások (2,9 százalék), valamint az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás területén (2 százalék). A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értékének növekedése másfél százalékot ért el, a kiskereskedelem teljesítményének csökkenése és a nagykereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítményének bővülése mellett.

A kormányzati szektor által előállított hozzáadott érték 2007-ben 2,1 százalékkal csökkent. Ezen belül az egészségügyi szolgáltatások hozzáadott értéke mérséklődött jelentősen.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása az év egészében 2,1 százalékkal csökkent, elsősorban a kormányzattól származó természetbeni juttatások jelentős visszaesése miatt. A közösségi fogyasztás éves szinten 3,2 százalékkal mérséklődött; az első három negyedévben a csökkenés mértéke fokozatosan kisebb lett, a IV. negyedévet már növekedés jellemezte. A háztartások és a kormányzat fogyasztásának eredőjeként az összes végső fogyasztás negyedévről negyedévre kisebb ütemben, az év egészében 2,2 százalékkal mérséklődött.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 2007-ben 1 százalékkal nőtt, elsősorban a feldolgozóipar, és a szállítás, raktározás, posta és távközlés beruházásainak emelkedése miatt. A legnagyobb növekedés a IV. negyedévben mutatkozott (2,7 százalék).

A belföldi felhasználás összességében 0,3 százalékkal csökkent. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül az export éves szinten 14,2 százalékkal, míg az import 12,2 százalékkal bővült. Az export bővülési üteme az év során mérséklődött - a IV. negyedévben 10 százalékos volt - de mindvégig meghaladta az import növekedési ütemét. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül az áruk exportja éves szinten 15, importja 11,6 százalékkal emelkedett, míg a szolgáltatások esetében az export növekedése 9,9 százalékot, az importé pedig 16,4-ot tett ki.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok4 szerint 2007 IV. negyedévében a gazdasági növekedés 0,1 százalék volt. Az árutermelő ágazatok közül az ipar hozzáadott értéke 2,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző negyedévben. A szolgáltatások közül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás 1,5 százalékos és a szállítás, raktározás, posta távközlés 1,1 százalékos növekedése volt a legjelentősebb.

A háztartások fogyasztási kiadása 0,1 százalékkal nőtt. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 4 százalékkal nőttek. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,8 százalékkal nőtt. Az export 1,8 százalékkal emelkedett, az import ugyanakkor 0,9 százalékkal csökkent.