Nem meglepőek az inflációs adatok

Vágólapra másolva!
Nem okozott meglepetést a fogyasztói árak februári alakulása a megkérdezett elemzőknek, akik szerint elindult az infláció lassú, fokozatos mérséklődése. Az elemzők februárra 7 százalék körüli inflációt vártak.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi közlése szerint a fogyasztói árak az idén februárban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta, hogy az infláció szerkezete is a vártnak megfelelően alakult. A gáz, az elektromos áram árának emelkedése került elszámolásra februárban, és kedvező, hogy az előző hónapok drasztikus áremelkedése után némileg lassult az élelmiszerek árának növekedése - tette hozzá. Nyeste Orsolya nem vár nagy áttörést, lassú, fokozatos inflációcsökkenést valószínűsít.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint jó, hír, hogy a korábbi időszakhoz képest februárban nem okozott negatív meglepetést az infláció. Véleménye szerint a kamatdöntés szempontjából semleges a februári adat, de a piaci folyamatok alapján nehezen lesz elkerülhető a kamat emelése. Török Zoltán úgy vélte, hogy várhatóan márciusban 50 bázisponttal 8 százalékra emelik a jegybanki alapkamat szintjét.

Hozzátette, hogy ez lehet a kamat csúcsa, az év végére ennél alacsonyabb szintet érhet el. Mindkét elemző a februárihoz hasonló inflációt vár a következő egy-két hónapban. A várakozások szerint az idei év egészében átlagosan mintegy 6 százalékos drágulás lesz, az év végén az infláció 4,5-5 százalék körül lehet.