Túl komplex a pólus program

Vágólapra másolva!
Uniós források bevonásával indul a pólus program. Ez az egyetemek, önkormányzatok és a vállalkozások helyi együttműködésére épül, az ehhez szükséges komplex megközelítés lassan terjed, ami nehezíti a megvalósítást.
Vágólapra másolva!

Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke a pólus programról tartott tájékoztatójában kifejtette: a program az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) operatív programjai mentén valósul meg, ezért az ott meghatározott célok, mérőszámok rájuk is érvényesek. Példaként említette, hogy a programban részt vevő pólus városoknak is az ipari vonzásképességet kell növelniük, a kutatás-fejlesztés révén megvalósuló magasabb hozzáadott érték elérése érdekében.

Ehhez szükséges az infrastrukturális környezet, a klaszter, a humánerő fejlesztése. A pólus program eredményét a klaszterek számában, minőségében, a pólusok exportárbevételében, a beszállítói hálózatban létrejövő munkahely-teremtésben mérik majd.

Az NFÜ elnöke hangsúlyozta: a kutatásnak a gazdasági eredményben kell realizálódnia, a pólus programban a magántőke bevonása garanciát ad az állami pénzek hasznosulására is. Horváth Zsolt fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy teljes a káosz és a bizonytalanság a pólus program szereplői között, nem rendelkeznek kellő információval a programról.

Válaszában Vági Márton elmondta: a pólus program az akciótervekben szereplő pályázatok mentén valósul meg. Tavaly a gazdaságfejlesztési pályázatok között már megjelentek a pólusoknak szóló kiírások, de ezek beadási határidejét áprilisig meg kellett hosszabbítani annak érdekében, hogy megfelelő színvonalú pályázatok érkezzenek be.

Az információáramlással kapcsolatban az NFÜ elnöke elmondta: az ügynökség nemrégiben önálló pólus program központi irodát hozott létre. A pólus városokban az központi irodához tartozó referensek dolgoznak, a későbbiekben ők tudnak majd válaszolni gyakorlati kérdésekre. A bizottság ülésén megfogalmazódott az is, hogy a pólusok között együttműködésre, és nem versenyre van szükség.

Vági Márton válaszában rámutatott, hogy verseny a pólus városok között abban van, hogy csak megfelelően előkészített projekt nyerhet, előkészítetlen nem, továbbá a 2007-2013. évi tervezési ciklusban rendelkezésre álló forrást minél előbb le tudják hívni.

Pelczné Gáll Ildikó, az eseti bizottság elnöke, fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy szükség lenne egy olyan, mindenki számára hozzáférhető tudásbázisra, amelyben szerepelnének azok az információk, amelyeket a pólusok fel tudnának használni az együttműködésre.