Visszaélt, így fizet a Tigáz

Vágólapra másolva!
A Tigáz visszaélt piaci erőfölényével és ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négymillió forint bírság megfizetésére kötelezte az ENI-RWE Gas tulajdonában lévő gáztársaságot, és további kötelezettséget is előírt számára.
Vágólapra másolva!

A GVH kedden közzétett közleménye szerint a Tigáz 2004 és 2006 között kapacitásbővítés címén többletszolgáltatás nélkül csatlakozási díjat szedett be fogyasztóitól. A Tigáz vétett a versenytörvény ellen akkor is, amikor a fogyasztókat nem vonta be a kivitelező vállalkozások kiválasztásának folyamatába - áll a közleményben.

A versenyhivatal magyarázata szerint a csatlakozási díjról szóló rendelet értelmében a földgázrendszerhez a GVH által vizsgált időszakban kétféle módon lehetett csatlakozni: szabályozott és megállapodásos csatlakozással. Szabályozott csatlakozású fogyasztók esetén a díjat jogszabály rögzíti, míg a megállapodásos fogyasztók csatlakozása esetén a díjról a felek szabadon állapodnak meg.

A Tigáz üzletszabályzata előre meghatározta a megállapodásos fogyasztók csatlakozási díjait, de az jóval magasabb volt a szabályozott kategóriánál. Ugyanis az ugyanazon fogyasztási paraméterrel rendelkező fogyasztók közül a szabályozott körbe tartozók a rendelet szerint egységenként háromezer forintot, a megállapodásos körbe tartozó fogyasztók pedig tízezer forint díjat fizettek.

A liberalizált gázpiacra történő kilépéshez a fogyasztónak a telekhatáron belül csatlakozó vezetéket kellett építeni, ami a fogyasztó tulajdona. A vizsgálat során kiderült, hogy a szükséges vezetékek megépítését végző vállalkozásokat a Tigáz pályáztatta és választotta ki, a folyamatba a fogyasztókat csak egyedi kérelem alapján vonta be. Erre a tényre azonban a Tigáz sem üzletszabályzatában, sem a hálózati csatlakozási szerződésben nem hívta fel a fogyasztók figyelmét.

Ezért a versenyhatóság kötelezte a Tigázt arra is, hogy a határozat kézhezvételétől számított 45. naptól kezdve tegye lehetővé a fogyasztók számára az észrevétel lehetőségét a kivitelező kiválasztásával kapcsolatban és erről a fogyasztókat a szerződéskötéskor tájékoztatnia kell.