Nem aprózza a szerb jegybak - 300 bázisponttal emelt

Vágólapra másolva!
A szerb jegybank csütörtökön 3 százalékponttal 14,5 százalékra emelte az irányadó repókamatot az infláció elleni harc részeként, a dinár erősítése céljából. Mások szerint inkább a a magas politikai kockázatok állnak a háttérben.
Vágólapra másolva!

Hasonlóan jelentős egyszeri kamatemelésre másfél éve nem volt példa Szerbiában, az intézkedés meglepte a piacot. Februárban a bank az irányadó kéthetes repót kétszer emelte, összesen 1,5 százalékponttal 11,5 százalékra, miután az átfogó és a maginfláció egyaránt meghaladta a hivatalos célt.

A Raiffeisen bank egyik elemzője az intézkedés kapcsán kijelentette: ennek az az üzenete, hogy a központi bank mindent megtesz a maginfláció letörése végett.

Februárban a maginfláció 6,5 százalék, az átfogó mutató 11,3 százalék volt tizenkét hónapra számolva, mindkettő közel a duplája annak, amit a kormány az idei évre tervezett. Más helyi elemzők azt is megemlítik, hogy a sorozatos kamatemelés nem annyira az inflációról szól, inkább a politikai bizonytalanságról és kockázatokról.