Megegyezett Ukrajna és a Gazprom

Vágólapra másolva!
Megállapodás született a Gazprom és Ukrajna között, s a dokumentumot csütörtökön délelőtt alá is írta Alekszej Miller, a Gazprom, valamint Oleg Dubina, az ukrán Naftogaz vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében a Gazprom 2008. márciusától decemberéig legalább 49,8 milliárd köbméter gázt szállít Ukrajnának Közép-Ázsiából, gyakorlatilag a tavalyi, vagyis ezer köbméterenként 179,5 dolláros áron. Ezt a határon a Naftogaz vásárolja meg.

Az idén januárban és februárban szállított, 5,2 milliárd köbméter gázról a RoszUkrEnergo és a UkrGazEnergo szerződései alapján állítják ki az eddig hiányzó dokumentumokat. A Naftogaz ezen kívül az év első két hónapjában kapott közép-ázsiai gázon felül kapott orosz gázról - amelynek alapára 315 dollár ezer köbméterenként - ugyancsak kiállítja a hiányzó dokumentumokat a RoszUkrEnergóval: erről az elszámolás később készül el, mert felmerülhet bizonyos gázmennyiség visszaszállítása.

A csütörtöki megállapodás értelmében a Gazprom idén április 1-től közvetlenül is szállít az ukrajnai ipari felhasználóknak évi 7,5 milliárd köbméter gázt. A 2009-es szállításokról a tárgyalások folytatódnak, figyelembe véve a közép-ázsiai gáz beszerzési árában kialakuló konjunktúrát - szól a megállapodás.

Ezzel gyakorlatilag megvalósultak Julija Timosenko ukrán kormányfő követelései, elsősorban az, hogy megszűnik a két fél közötti 2006-os szerződés értelmében létrehozott közvetítők - a RoszUkrEnergo és az UkrGazEnergo - részvétele az orosz-ukrán gázügyletekben.

Előzőleg többször is elfajult a vita: február 12-én a Gazprom már kilátásba helyezte a csap elzárását, mivel Ukrajna nem fizetett a gázért és nem írta alá az idei szerződéseket, de az utolsó pillanatban Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Juscsenko ukrán államfő megállapodást kötött. Timosenko kormánya azonban nem teljesítette az elnökök megállapodásában foglaltakat, s továbbra sem fizetett, ezért a Gazprom március elején elkezdte csökkenteni az Ukrajnába pumpált gáz mennyiségét.

Az orosz óriás kénytelen volt azonban megadni magát, mivel Timosenko ugyan nyilatkozatot tett közzé, miszerint ettől az Ukrajnán át Európába szállított gáz mennyisége nem csökken, közben pedig táviratban értesítette a Gazpromot, hogy leveszi az európai gázból a Kijevnek szükséges mennyiséget.

Ezt Ukrajna korábban már megtette egyszer, és akkor a nyugat-európai vásárlóknál a Gazprom iránti bizalom rendült meg.