Alakul a baltiak saját hitelválsága

Vágólapra másolva!
 Most már "aggasztó hírek" érkeznek a három balti köztársaság makroszintű gazdasági stabilitásáról, az infláció kicsúszott az ellenőrzés alól és a pénzügypolitika a helyi árfolyamrendszerek miatt tehetetlen. A balti térség makrohelyzetéről komor értékeléseket adtak a nagy londoni házak, a helyzet már-már a mexikói vagy az ázsiai összeomlás előzményeire hasonlít.
Vágólapra másolva!

Litvániában a múlt havi éves fogyasztóiár-infláció 10,8 százalékkal 11 évi csúcsra gyorsult, és mindhárom balti köztársaságban háromszor gyorsabb az inflációs ütem az euróövezetinél, amely pedig - a pénteken közölt 3,3 százalékos rekord februári szintjével - szintén messze meghaladja az euróövezeti jegybank (EKB) 2 százalékos célját. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő legfrissebb európai hitelfolyamat-elemzéseinek összeállítása szerint a baltiak az euróövezetnél jóval nehezebben tudják kordában tartani a inflációt, aminek elsődleges oka az, hogy az elmúlt évek hitelkiözönlése hatalmas költekezési hullámot indított el.

A belső hitelkintlevőség Lettországban a legutóbbi adatok szerint a GDP 80 százalékát teszi ki; Észtországban ez 76,2, Litvániában pedig 46,9. A pénzügypolitika nem jut szerephez sem az infláció, sem a hitelözön megfékezésében; Észtországban és Litvániában valutatábla-rendszer működik, Lettország pedig közvetlenül az euróhoz kötötte fizetőeszközét.

A szigorodó hitelpiaci klíma azonban gyakorlatilag monetáris megszorításként hat: a nagybani bankközi hitelárak az egekbe szöktek, és a bankok most már kezdik áthárítani a magasabb refinanszírozási költségeket az ügyfelekre.

Kemény menet előtt

A Moody's idézi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég elhangzott figyelmeztetését, amely szerint a balti térségbe irányuló tőkebeáramlás példátlan mértékű a felzárkózó gazdaságok újabb kori történetében, és ha a szigorodó globális hitelpiaci környezetben bármely fordulat történik a tőkeáramlás irányában, annak "rettenetesen káros következményei" lehetnek. A dráguló hitel máris súlyos gondokat okoz mind a fogyasztói, mind a vállalati adósoknak a már felvett hitelek adósságszolgálati teljesítésében is.

A hitelminősítő szerint a balti térség "mindenképpen kemény menet előtt áll". A lejárt adósságállomány gyors növekedése már a piaci stabilitást fenyegeti, de a különös aggodalomra okot adó tényező az, hogy a hazai gazdaságban kint lévő hitelhalmaz zömét külföldi adósság finanszírozza. A lakosságnak kizúdított hitelek állománya ugyanis jóval meghaladja a hazai bankokban lévő lakossági betétállományt, és a különbséget külső kötelezettségekkel kellett kipótolni.

Kedvező ugyanakkor, hogy a baltiak bankszektora sok pénzzel tartozik ugyan a külföldnek, de jelentős részben külföldiek - zömmel skandináv anyaintézmények - is birtokolják, és ha romlik a helyzet, "van rá esély", hogy e skandináv tulajdonosok megmentik a balti leánybankokat.
A balti térség - és vele együtt a gyorsan növekvő délkelet-európai EU-országok - makro-instabilitására már más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Romlanak a minősítések is

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő a térség fizetésimérleg-helyzetéről nemrég Londonban kiadott átfogó elemzésében azt írta: lassan a mexikói és az ázsiai fizetési válságok előtti helyzetre kezd emlékeztetni a három balti köztársaság súlyosan megbillent külső finanszírozási egyensúlya.

A Fitch néhány hete, példátlan lépéssel, egyszerre négy kelet-európai EU-tagállam, köztük két balti köztársaság szuverén adóskockázati besorolásainak kilátását rontotta az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra, az érintett országok igen magas folyómérleg-hiányaira hivatkozva.

A lépéshez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemelte: saját becslése szerint Lettországban tavaly 25 százalék, Bulgáriában 19,5 százalék, Észtországban 16 százalék, Romániában 14 százalék, a már tavaly decemberben negatív kilátással ellátott Litvániában 13,7 százalék volt a GDP-érték arányában mért folyómérleg-hiány. Ezek a legmagasabb deficitek a Fitch által kockázati besorolással nyilvántartott 105 szuverén adós között.

Fitch lesorolás*

Honnan

Hová

Bulgária

BBB+

BBB

Észtország

A+

A

Lettország

A-

BBB+

Románia

BBB+

BBB



*hosszú távú deviza- és beladósi besorolás

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's éppen a Fitch tömeges kilátásrontása előtti napon jelentette be, hogy visszaminősítette Litvánia szuverén adóskockázati besorolásait, a litván gazdaságot terhelő kockázatokra és az ezekre adott, szerinte nem megfelelő költségvetési válasz miatt. A rontott - jóllehet még mindig elsőrendű, "A mínusz" - adóskockázati osztályzatra is további leminősítést valószínűsítő negatív kilátás érvényes.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service tavaly ősszel Lettország és Észtország, majd decemberben Litvánia adósbesorolásainak kilátását rontotta, az előbbi kettőét pozitívról stabilra, az utóbbiét stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra, arra hivatkozva, hogy a balti köztársaságok euróövezeti csatlakozása a romló makroegyensúly miatt egyelőre csak távlati kilátás.