Másfélszereződött a Skoda profitja

Vágólapra másolva!
Nem árulja el a cseh Skoda Auto AS vezetése, hogyan sikerült egy év alatt 44 százalékkal, 16 milliárd koronára (626 millió euró) növelni a vállalat nettó nyereségét, de az biztos, hogy a cég tulajdonosa, a Volkswagen AG (VW) lényegében ennek köszönheti, 50 százalékos tavalyi profitnövekedését - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az árbevétel 9 százalékkal bővült, az eladott autók száma pedig a 2006-os 630 ezerről 700 ezerre ugrott. A nyereség ilyen tempójú növekedése azért is meglepő, mert Csehország legnagyobb exportőrének meg kellett küzdenie a rendületlenül erősödő korona kedvezőtlen hatásával, a folyamatosan emelkedő nyersanyagárakkal és bérekkel.

A majdnem 30 ezer embert foglalkoztató Skoda éppen ez utóbbi tényezők miatt óvatosan nyilatkozik idei terveiről: az biztos, hogy a termelést tovább növelik, hiszen középtávon el akarják érni az 1 milliós kapacitást, ám a profittal kapcsolatban csak annyit közölt a cégvezetés, hogy az az idén sem lesz rosszabb a tavalyinál.

A cseh autógyártó leggyorsabban növekvő piaca tavaly Kelet-Európa volt, ahova 35 százalékkal szállított több autót, mint egy évvel korábban. Nyugat-Európában 7,5 százalékkal nőtt a Skodák iránti kereslet, míg Közép-Európában 1,1, Csehországban pedig 1,9 százalékkal bővült az új Skodát vásárlók köre.

A cseh vállalat Kínában, Indiában és Oroszországban akar helyi üzemet építeni típusai gyártására, miközben a VW a vrchlabi Skoda-gyárba telepíti egyik kisebb modelljének előállítását - értesült a Napi Gazdaság.