Rekordszinten az önkormányzati adósság

Vágólapra másolva!
Tavaly másfélszeresére nőtt, és az év végére elérte a 600 milliárd forintot az önkormányzatok és a többcélú kistérségi társulások hosszú lejáratú adósságállománya - olvasható a Világgazdaságban. A hosszú távú követelések állománya az év elejéhez képest 192,1 milliárd forinttal, 46,71 százalékkal emelkedett.
Vágólapra másolva!

A különböző típusú hitelek és kölcsönök közül a helyhatóságok a fejlesztési célú kötvényeket részesítették előnyben: az utolsó negyedévben ezek állománya több mint kétszeresére, 75 milliárd forintról 177 milliárdra emelkedett. Ezeket az összegeket elvileg fejlesztésekre kellene fordítani, ám mivel a települések évek óta súlyos anyagi gondokkal küzdenek, szakemberek szerint korántsem biztos, hogy a kötvényeket valóban az eredeti célokra költik.

Az aggályokat növeli az is, hogy a kötvénykibocsátásnak éppen az az előnye a banki hitelekkel szemben, hogy a kockázatelemzés és a felhasználás nyomon követése jóval lazább, ezért sok helyhatóság a működési kiadásokat kívánja ily módon finanszírozni. A beruházási célú hitelek állománya 2007 utolsó negyedévében még csökkent is. Igaz, annak is van esélye, hogy a települések a várható kormányzati szigorításoktól való félelmükben előre "betartalékolnak" nagyobb összegeket, s ezekből később az uniós fejlesztések önrészét szándékozzák kipótolni.

Az, hogy a tavalyi mintegy 200 milliárd forintnyi hosszú lejáratú adósságot a helyhatóságok pontosan mire költötték, csak hónapok múltán derülhet ki, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ugyanis az egyes önkormányzatoknál végzendő vizsgálatok során a hitelek felhasználását is górcső alá veszi. Lóránt Zoltán, az ÁSZ Önkormányzati és Ellenőrzési Területi Igazgatóságának vezetője úgy számol, pontos kimutatás csak az év végére készülhet - értesült a Világgazdaság.