Az elektronikus közlöny lesz a hiteles

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) tervei szerint július 1-jétől az elektronikus és a papíralapú kiadás kettősségének fenntartása mellett a jogszabályok elektronikus változata számít csak hitelesnek - tudta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi szabályozás szerint Magyarországon a papíralapú kiadás tartalmazza a hiteles jogszabályszövegeket, emellett tájékoztató jelleggel elektronikusan is közzéteszik a hivatalos lapokat.

A változtatások szerint a Magyar Közlöny mellékleteként jelenne meg a jövőben - a Hivatalos Értesítő mellett - a Határozatok Tára is. Ez az integráció - a jelenleg is hatályos előfizetői szerződésekre tekintettel - 2009. január 1-jével valósulhat meg. A MeH szerint nem indokolt a tárcalapok önálló, papíralapú kiadásának fenntartása, ezért azokat a Hivatalos Értesítőbe - minisztériumonként tagolva - integrálnák.

A MeH-nek az elektronikusan hiteles szöveg melletti érvei: gyorsabban megérkezik a címzettekhez; a terjesztésnek nincs időigénye és munkaidőn kívül is hozzáférhető; az internetes végpontok száma nagyságrendileg magasabb, mint a jellemzően csak városokban hozzáférhető, a hivatalos lapokat terjesztő újságárusoké és közlönyboltoké; valamint az elektronikus változat biztonságosabb (minősített elektronikus aláírás és minősített időbélyegző tanúsítja a jóváhagyást).

Az EU több államában már ma is kizárólag az elektronikusan közzétett dokumentum a hiteles (ezek közé tartozik Észtország, Belgium, Ausztria, Szlovénia). Egy további indok, hogy a Magyar Közlöny papíron történő kiadása és terjesztése a hiteles elektronikus szöveg esetén nem közfeladat, fenntartására csak akkor van szükség, ha erre piaci igény van. Jelenleg egyértelműen megállapítható, hogy van ilyen piaci igény, a megrendelők nagy többsége nem a közszférából származik - értesült a Napi Gazdaság. Amíg ez az igény megmarad, addig fenn kell tartani annak lehetőségét, hogy a Magyar Hivatalos Közlönykiadó a hagyományos formában is terjessze a hivatalos lapot - véli a kancellária.