IMF: mentsük meg a pénzügyi rendszert!

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vezetői szerint a nemzetközi pénzügyi rendszer összeomlását meg kell akadályozni, mert a globális bankközi hitelválság még jó ideig eltarthat, és komoly következményei is lehetnek.
Vágólapra másolva!

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója és a fejlett országokat tömörítő OECD főtitkára, Angel Gurria hétfőn Párizsban úgy vélekedett, hogy a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzését kell az első számú feladatnak tekinteni. Gurria szerint fontos, hogy a hatóságok jelzéseket adjanak: szükség esetén bármilyen lépés meghozatalára képesek.

Ezzel utalt többek között a Fed vasárnapról hétfőre elhatározott diszkontkamat-csökkentésére és a mintegy 30 milliárd dolláros garanciavállalására a bajba jutott és vetélytársa által felvárásolt Bear Stearns amerikai befektetési nagybank aktíváira.

Strauss-Kahn úgy vélte, hogy a "pénzügyi közösség egésze vállalta magára" a nemzetközi pénzügyi rendszer esetleges csődje elleni harc terheit. A rendszert és nem a részvényeseket védték ezzel. Az IMF feje szerint a központi bankok eddig jól kezelték a likviditási problémákat.

Olajmágnás befektetők az amerikai nagybankoknál

Közben Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Szingapúr és mások állami alapjai az utóbbi hónapokban vagy 50 milliárd dollárért vásároltak a bajba került amerikai nagybankok tőkeemeléseiből. Ez kölcsönösen hasznos: a bankok kilábalnak a szédelgő jelzálogpiaci műveleteik okozta "nem elsőrendű válságból", a részvényeik eladásából származó bevételük már eléri vagy meghaladja a "válság" okozta értékpapír-veszteségeket, tőkemegfelelési mutatóik, amelyek a bajok kitörésekor 7 százalék körüli értékekkel fenyegettek, már rendre elérik vagy meghaladják a nemzetközileg biztonságosnak tartott 8 százalékot. Más oldalról a befektetők olcsón, a tavaly év eleji értéküknél akár 50-60 százalékkal olcsóbban jutottak 5-10 százalékos részesedésekhez a legnagyobb amerikai bankokban.