Milliárdokat költ informatikára a posta

Vágólapra másolva!
A következő években több milliárd forintot szán kommunikációs infrastruktúrája megújítására a Magyar Posta Zrt. - tudta meg a Világgazdaság Szabó Páltól, a társaság vezérigazgatójától.
Vágólapra másolva!

A programtól jelentős - akár 20-30 százalékos - költségmegtakarítást várnak a Magyar Postánál. A vezetékes és mobiltávközlési, valamint az adatátviteli rendszerek egységesítését és korszerűsítését már korábban is tervezte a társaság, de a megvalósításra csak most van lehetőség, mert most járnak le a bérleti szolgáltatási szerződések.

A postapiaci liberalizációt követően várhatóan több európai posta is megjelenik hazánkban, és a Magyar Postának jelentős működési költségeket kell lefaragnia ahhoz, hogy sikerrel vehesse fel velük a versenyt. A társaságnál korábban a vezetékes fő- és mellékvonalak kezelése postaigazgatóságonként, egyedi szerződésekkel történt, a heterogén infrastruktúra nem tette lehetővé az alközpontok összekapcsolását, a belső postai telefonhálózat megvalósítását.

A mobiltelefonok postai bevezetése és elterjedése öt-tíz évvel ezelőtt az üzleti vagy informatikai stratégiától függetlenül történt, a posta mindhárom mobiltársaság szolgáltatásait igénybe vette. Később az egységesítés ugyan megtörtént, ám a Vodafone-nal kötött szerződés az idén lejár - olvasható a Világgazdaságban.