Veres: 344,5 milliárd lesz a márciusi hiány

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium csökkentette az első negyedévre vonatkozó hiányelőrejelzését. Kamatkiadásokra viszont az idén több mint 30 milliárd forinttal többet kell költeni a korábban vártnál.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter beszámolt arról, hogy a februári végleges pénzforgalmi hiány 215,9 milliárd forint volt megközelítve a prognosztizált 219,8 milliárd forint deficitet - jelezte a pénzügyminiszter. Az államháztartáson belül a központi költségvetésben 250,5 milliárdos forintos hiány, a társadalombiztosítási alapoknál 13,7 milliárdos, az elkülönített állami pénzalapoknál 20,9 milliárd forintos többlet keletkezett - tette hozzá.

Februárban az adóbevételek közül a személyi jövedelemadóból a várt összeg folyt be, a járulékbevételek meghaladták a tervezettet, az áfa-bevételek kissé elmaradtak a prognosztizálttól, miközben a társasági adóbevételek kedvezően alakultak - részletezte az adóbevételeket Veres János, aki szerint februárban is szigorú költségvetési gazdálkodás érvényesült.

Márciusra 344,5 milliárd forint pénzforgalmi hiányt tervez a tárca, ami a bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékával egyenlő, az első negyedévre pedig 526,6 milliárd forintra csökkentette a Pénzügyminisztérium a korábbi 569,1 milliárdos deficit-előrejelzését, az új összeg a GDP 1,9 százaléka - jelentette be Veres János. Az év egészére a PM hiány-előrejelzése 1099,6 milliárd forint, a korábbi összegnél 10 milliárddal kisebb, a GDP 4 százaléka.

Növekvő kamatkiadások

Idén a tervezettnél 30 milliárd forinttal többet kénytelen kamatkiadásokra költeni a költségvetés - mondta Veres János. Korábban 1098,5 milliárd forintot terveztek kamatkiadásokra 2008-ra, ez emelkedhet mintegy 1129 milliárdra, miután az állampapírpiacon jelentősen megemelkedtek a hozamok.

A tervezettnél nagyobb kiadás, amelynek másik része a népszavazásból vezethető le, nem növelheti az államháztartás hiányát - jelezte a tárca vezetője, hozzátéve, hogy a növekvő kiadások miatt belső átcsoportosításokat el tud képzelni.

A mai számítások szerint az állampapírok hozamemelkedése, a március 9-i népszavazás, a népszavazás nyomán kieső bevételi tételek és a fennálló politikai fenyegetettség, ami a hitelmenősítők véleményében is megjelenik, több tízmilliárd forinttal terhelik meg a jövő évi költségvetést, így folyamatban van a jövő évi adóváltoztatásokra fordítható, tervezett 200-250 milliárd forintos összeg újraszámítása - felelte az MTI kérdésére a pénzügyminiszter.