Alacsony a budapesti vásárlóerő

Vágólapra másolva!
Budapestet a kelet-közép-európai térség hat fővárosa is megelőzi az átlagos életszínvonal tekintetében - derül ki az UBS elemzéséből. Az árszínvonalat és a nettó jövedelmet összegző életszínvonal-rangsorban csak a tizenkét térségbeli város alsó középmezőnyébe fért be fővárosunk - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Míg az árszínvonal a jelentésben vizsgált térségbeli városok közül csak Moszkvában, Varsóban és Tallinnban (illetve a lakbéreket figyelmen kívül hagyva Ljubljanában) magasabb, mint Budapesten, addig a nettó jövedelmeket alapul véve Prága és Pozsony is megelőz bennünket.

A világ 71 nagyvárosának ár- és bérszínvonalát bemutató anyag a New York-i szinthez viszonyítja az egyes városok értékeit. Az elemzés egy 2006 elején készített átfogó adatgyűjtésen alapul: ennek során 122 termék és szolgáltatás árait, illetve 14 foglalkozás béradatait vizsgálták. Az akkor összegyűjtött adatokat most az inflációs rátákkal és a valutaárfolyam-változásokkal korrigálták.

A ranglista megerősíti, hogy a magyar főváros az árak tekintetében sokkal jobban felzárkózott Nyugat-Európához és az Egyesült Államokhoz, mint a bérek vonatkozásában. A budapesti árak a New York-i szint 78 százaléka körül vannak, és a lakbéreket számításba véve is csak 62 százalékra javul a mutató. A bérek viszont mindössze negyedére rúgnak annak, ami az amerikai metropolisban jellemző.

Kelet-Közép-Európa egyébként az árakat és a béreket tekintve leginkább Latin-Amerika városaival vethető össze, de Isztambul, Hongkong vagy éppen Tel-Aviv is hasonló szinten van. A világ legdrágább városai a felmérés szerint Oslo, Koppenhága, London és Dublin, a bérek pedig Koppenhágában, Oslóban, Zürichben, Genfben és Dublinban a legmagasabbak - írja a Világgazdaság.