Elindult a Strabag elleni kartellper

Vágólapra másolva!
Több mint 11 milliárd forintot követel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Strabag Építő Zrt.-től a ma kezdődő jogvitában a Fővárosi Bíróságon. Az ügy egyike a kartellezés miatt indított első kártérítési pereknek. A cégektől összesen 32 milliárd forintot követelnek - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2004-ben hétmilliárd forint bírságra kötelezte az autópálya-kartell tagjait. A jogerős ítélet alapján - a GVH által vizsgált három tender nyomán - lépett fel külön-külön a cégek ellen kártérítési igénnyel a NIF. Így az egyik ominózus pályázat kapcsán a Strabagot, a másik vonatkozásában az Egútat és a Debmútat, a harmadik esetben pedig a Hídépítő és a Betonút társaságot perli. Számításai alapján a cégek összesen 32 milliárd forint kárt okoztak, ennek megfizetését követeli a vállalkozásoktól a versenyhivatal által kiszabott bírságok arányában.

A kártérítési perekben négy feltételt vizsgálnak a bíróságok: a jogellenes magatartást, a kárt, a kettő közti okozati összefüggést és a felróhatóságot. A versenytörvény annyiban könnyíti meg a károsultak dolgát, hogy a jogellenességet nem kell vizsgálni, ha azt jogerős GVH-határozat mondja ki. Így a NIF-nek a kartellmagatartást elvileg nem kell bizonyítani.

A jogerősség ellenére a cégek és a GVH közötti per nem zárult le teljesen, a vállalkozások ugyanis az ítélet felülvizsgálatát kérték a Legfelsőbb Bíróságtól. Ezért - figyelemmel az ügy volumenére is - a NIF által indított jogvitákban várhatóan nem mélyülnek el az eljáró bíróságok, amíg meg nem születik az LB döntése. Így tett a Heves Megyei Bíróság, amely előtt a NIF kontra Egút és Debmút zajlik: az első tárgyaláson felfüggesztette a pert az LB-határozat meghozataláig - értesült a a Világgazdaság.