A rövid életűekre hajtanak a brit biztosítók

Vágólapra másolva!
Miközben a brit nyugdíjasok mind tovább élnek, a magánbiztosítók fölfedezik a lehetőséget, amelyet a várhatóan rövidebb ideig élők, például a dohányosok és a betegek piaca kínál.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb brit életbiztosítók tavaly már erősen panaszkodtak arra, hogy a biztosítottak egyre hosszabb ideig élnek, ezért több a kifizetésük, ez a kockázat rontja arculatértéküket, és nagy értékleírásokkal terheli mérlegüket.

Akadnak azonban olyan társaságok, amelyek új lehetőséget fedeznek fel az úgynevezett "impaired life" , azaz "hátrányos életű" emberek piacán, olyan ügyfeleket keresve, akiknek dohányzás, italozás, betegség vagy a foglalkozásuk, munkakörülményeik, általános életmódjuk vagy akár a lakóhelyük miatt várhatóan rövidebb lesz az életük az átlagosnál.

A biztosított a szokásos vagy magasabb díjért a szokásosnál nagyobb nyugdíjat kap, tekintettel a haladottabb korában várható, nagyobb egészségügyi kiadásaira, de a legjobban mégis a biztosító jár, mert nem sokáig kell fizetnie az életjáradékot.

Közben az általános feltételű nyugdíjbiztosítások alapján ígért nyugdíjak összege évek óta csökken az új kötésekben, a "hátrányos életű" nyugdíjbiztosítások népszerűsége nő. Az ilyen kötvények alapján beszedett díjak összege tavaly 35 százalékkal emelkedett Nagy-Britanniában, meghaladta az egymilliárd fontot, először e piaci szegmens fölfedezése óta. Az e piacon beszedett biztosítási díj kétszer annyi, mint 2001-ben volt, és rövid időn belül elérheti a mostaninak akár a háromszorosát is.

A nemzedékváltás ás az állami nyugdíj csekélysége miatt gyorsan átalakuló brit nyugdíjrendszerben amúgy is rohamosan szaporodnak a magánkötések, de a "hátrányos életű" kötvények, amelyek jelenleg a teljes piacnak a 10 százalékát teszik ki, az átlagnál is gyorsabban terjednek. A "hátrányos életű" ügyfeleket a múlt évtizedben elsők között fölfedező társaság vezetője szerint az ilyen kötvények aránya hosszabb távon elérheti a 40 százalékot a teljes piacon.

A fővonalbeli biztosítók szakértői időnként fanyalognak, azt mondják, a "hátrányos életű"-piac nagyon kiszámíthatatlan, mert előfordul, hogy a biztosítottak a vártnál tovább élnek. Az is igaz, hogy a nagy biztosítók nehezen tudnak olyan sokrétű, sokféle, akár személyre szabott biztosítási feltételeket kidolgozni és kezelni, mint a kisebb, rugalmas cégek.

Az elemzők azonban úgy vélik, hogy most már a nagy biztosítók is kénytelen lesznek jobban fölfedezni ezt a piacot, ha nem akarnak túl nagy veszteségeket a tovább élő, egészséges ügyfeleik miatt. Nem szólva arról, hogy számukra ott a világpiac is: Japán és több más gazdag ázsiai ország hasonló lehetőségeket kínál, mint a brit piac.