Az agrárkamara módosítaná a termőföldtörvényt

Vágólapra másolva!
A Magyar Agrárkamara a termőföldről szóló törvény módosítását szeretné elérni, az átláthatóság érdekében. A Magosz támadja az elképzelést - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az agrárkamara és több érdekképviseleti szervezet által dolgozott javaslat lényege, hogy még 2011 előtt, mielőtt lejárna a külföldiek magyarországi földvásárlási moratóriuma, illetve az összevont gazdaságtámogatási rendszerre (SPS) való áttérés előtt rendezetté és átláthatóvá kívánja tenni a belföldi földbirtok- és földhasználati viszonyokat - írja a lap.

Az 1994-es földtörvény módosítása azt tenné lehetővé,hogy a magánszemélyek mellett jogi, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is - amelyek árbevétele több mint 50 százalékban mezőgazdasági tevékenységből származik - termőföldet szerezhessenek. A törvénytervezet, a földhasználat tekintetében a bérlők jogait erősítené annak érdekében, hogy gazdálkodásuk stabilitását a jelenleginél is nagyobb mértékben garantálja. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aggályosnak tartja a módosítási javaslatot.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója szerint az agrárkamara által kidolgozott földtörvény-módosítási javaslat lehetőséget teremt a gazdasági társaságok földhöz jutására, valamint arra is, hogy még 2011, azaz a magyar föld külföldiek által való megvásárlási moratóriumának lejárta előtt is földhöz juthassanak a külföldiek. A szövetségi igazgató szerint ez lehetőséget teremt az állami földek értéken aluli eladására is. Véleménye szerint ezt a 2,5 millió hektárt nem lenne szabad értékesíteni, hanem azt a birtokrendezés során cserealapként kellene felhasználni annak érdekében, hogy a magyar gazdálkodók európai társaikkal azonos feltételek mellett gazdálkodhassanak és birtoktesteik egymáshoz közel, vagy egységes módon alakulhassanak ki. Földpiaci szakértők szerint az állam tulajdonában lévő termőföld értéke meghaladja a 2000 milliárd forintot - olvasható a Népszabadságban.