A vízminőség javulásával nő a vízdíj is

Vágólapra másolva!
Az ivóvíz minősége fokozatosan javul majd 2,5 millió ember otthonában. A minőség növekedése azonban az árak emelkedésével jár majd együtt - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A közüzemi vízművek által szolgáltatott ivóvíz minősége a következő években az ivóvízminőség-javító program végrehajtásával párhuzamosan fokozatosan javul majd az érintett mintegy 2,5 millió embernek otthont adó 900 településen - mondta Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a vizminoseg.hu-nak a víz világnapja alkalmából.

Ezen belül az első nemzeti fejlesztési terv időszakában támogatott beruházások egy része már befejeződött vagy hamarosan befejeződik. Az ivóvízminőség-javító beruházásoknak azonban a miniszter szerint természetes következménye a szolgáltatási díj növekedése, hiszen jelentős fejlesztések mennek végbe, továbbá növekednek a fenntartási és üzemeltetési költségek is. Ráadásul csak olyan fejlesztéseket lehet uniós forrásokból támogatni, amelyek hosszú távú fenntarthatósága igazolható.

A díjszínvonal várható emelkedésének azonban más okai is lehetnek. Sok helyen az ellátásért felelős önkormányzatok nem gondoskodtak megfelelő mértékben a szükséges rekonstrukcióról, amely így országos szinten nagymértékben felhalmozódott, és ütemezett megvalósítása nem tűr halasztást. Ugyancsak díjnövelő tényező lehet a sérülékeny vízbázisok védelmének megoldása - ami szintén önkormányzati feladat -, a biztonságba helyezést követően pedig a biztonságban tartás - értesült a Napi Gazdaság.