Kifolyik a segély az afgán kezekből

Vágólapra másolva!
A nemzetközi segélyakció Afganisztánban nagyrészt "pazarló és nem hatékony", az itt elköltött tőke 40 százaléka visszatér az adományozó országokba vállalati profit vagy tanácsadói fizetések formájában - idézi az Acbar jótékonysági szervezetet a Financial Times. Kabul, az afgán főváros a 2001 óta kapott támogatás egyharmadával, körülbelül 5 milliárd dollárral nem tud elszámolni.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint egyes országok - Franciaország, Spanyolország - túl kevéssé járulnak hozzá az újjáépítéshez, míg a nagy adományozók elmulasztják beváltani ígéretüket. Az Amerikai Egyesült Államok - Afganisztán legnagyobb adományozója - is mindössze a felét fizette ki a 2002 és 2008 közötti időszakra ígért 10,4 milliárd dolláros összegnek. India és az Ázsiai Fejlesztési Bank pedig csupán a harmadát teljesítette ígéreteinek - áll a jelentésben. Az Európai Bizottság és Németország kevesebb mint kétharmadban teljesítette 1,7, illetve 1,2 milliárd dolláros vállalását. A Világbank is csak valamivel több mint folyósította az ígért 1,6 milliárd dollárnak, de itt főleg olyan nagy infrastrukturális fejlesztésekről van szó, amelyeket gyakran csak az elkészültük után fizetnek ki.

Korrupció, veszély, munkaerőhiány

Az, hogy az adományozóknak nem sikerült flottul folyósítani a beígért támogatásokat, valamint bizonyos projektek nem kellő hatékonysága az egész ország jövőjét veszélyezteti - áll az afgán újjáépítési és segélyezési testület, az Acbar jelentésében. Az Acbar elsősorban a biztonság hiányában és a korrupció magas szintjében látja a hiány és drágaság okát. A testület szerint a kormánynak nem sikerült úrrá lennie az igen magas szintű korrupción, annak ellenére, hogy az ország közkiadásainak 90 százaléka a nemzetközi adományoktól függ. Ezeken kívül az afgán állam szerkezete sem alkalmas a megfelelő elosztásra, és a feladathoz hiányzik a szaktudás és a munkaerő is. A külföldi vállalkozók alkalmazása is drága, ráadásul sokan inkább a saját országukból fedezik a nyersanyag- és munkaerő-szükségletet, mint afgán forrásból - mondja a jelentés.