Vágólapra másolva!
Huszonhárman pályáznak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. (ZSP) vezérigazgatói posztjára. Az új vezető személyéről április végén dönthetnek, azonban problémát okozhat, hogy a pozíciót korábban betöltő Kovács Gyula hivatalosan továbbra is a ZSP vezérigazgatója - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A jelentkezéseket tartalmazó lezárt borítékokat még nem nyitották ki, így nem tudni, kik pályáztak, és azt sem, hogy hányan felelnek meg a feltételeknek. Az új igazgató csak akkor lehet hivatalosan a ZSP vezetője, ha azt a cégbíróság is bejegyzi, ám ennek az az akadálya, hogy Kovács Gyulát a cég közgyűlése felmentette ugyan munkaviszonyából, azonban a volt vezér formai okokra hivatkozva bíróságon megtámadta a közgyűlési döntést, így továbbra is ő a vezérigazgató. Ha nem sikerül a cégbíróságon Kovácsot töröltetni, akkor addig nem lesz új igazgató. Ez hátráltathatja a Pécs 2010 - Európa kulturális fővárosa (EKF) programot is, amelynek kulcshelyszíne a ZSP gyárterülete.

A hivatalos indoklás szerint a cserére azért van szükség, mert a vezérigazgató okolható a cég veszteséges gazdálkodása miatt, hiszen tavaly nyereségre számítottak, ehelyett a gyár 180 millió forintos negatívummal zárta az évet. Kovács Gyula szerint a porcelángyár az 1999-ben reorganizációra felvett hitel terheit görgeti, és üzemi szinten tavaly nullszaldós volt a működés.

Az önkormányzat tapasztalt, szakmai gyakorlatot felmutató és magas szintű idegennyelv-tudású, egyetemi végzettségű szakembert keres a posztra. A jelentkezőknek a szakmai koncepció mellett a cég jövőjével kapcsolatos elképzeléseikről is nyilatkozniuk kellett a pályázatukban - olvasható a Világgazdaságban.