Nagy üzlet lehetne a toalettek építése

Vágólapra másolva!
Minden egyes, a fürdőszobák építésébe fektetett dollár 9 dollár hasznot hoz - állítják az ENSZ Egyetem kutatói. A szakértők szerint a föld népességének harmada - úgy 2,6 milliárd ember, köztük közel 1 milliárd gyermek - nélkülözni kénytelen a saját, rendes toalettet.
Vágólapra másolva!

Azok, akiknek nincs saját fürdőszobájuk, átlagosan 30 percet tölt naponta azzal, hogy többé-kevébé tűrhető toalettet találjanak. Havonta ez 15 "kidobott órát" jelent az érintetteknek, egy év alatt pedig egy hét megy rá az illemhely felkutatására - idézi a tanulmányt a moszkvai Pravda.

Ám nem csak az időveszteség lenne kisebb, ha saját vécé könnyítené ezeknek az embereknek a dolgát. A megfelelő fürdőszobák hiánya évente több millió ember halálát okozza fertőző betegségek révén, és az egészségügyi kiadások igen tetemesek. A toalettek hiányának a szennyvíztisztítás terén is komoly következményei vannak: Több száz millió tonna ürülék és szennyvíz mindenfajta szűrés nélkül kerül vissza a természetbe. A szakértők szerint az összes betegség 88 százaléka a tiszta ivóvíz és a megfelelő higiéniai állapotok hiányára vezethető vissza.

Csupán az, hogy minden második szükséget szenvedő ember gondját megoldják, 38 milliárd dollárba kerülne 2015 előtt. Ez az elsőre horribilisnek tűnő összeg azonban kevesebb mint egy százaléka a védelmi, hadászati célokra elköltött összegnek. A nem részletezett kalkuláció alapján így több mint 300 milliárd dolláros nettó nyereségre lehet számítani. Ráadásul ennek következtében az emberek egészségügyi állapota javulna, és a halálozási ráta is csökkenne a világ számos térségében.