A várt adatokra is drágult az olaj

Vágólapra másolva!
A határidős piaci nyersolaj a fő nemzetközi olajpiacokon 2-3 dolláros drágulás ért el, miután szerdán az amerikai kormányzat kiadta a kereskedelmi olaj- és benzintartalékok múlt heti változásának adatait.
Vágólapra másolva!

Pedig ezek nagyjából megfeleltek az előzetes várakozásoknak: a nyersolajtartalék nem változott, de az egy évvel ezelőttinél több mint 15 százalékkal maradt kisebb, a benzintartalék viszont 3,3 millió hordóval esett, ám még így is az egy évvel ezelőtti szintjét 23 százalékkal haladja meg.

A feldolgozott termékeknél (dízel- és fűtőolaj) a csökkenés kisebb volt, 2,2 millió hordónyi, mint ami az előzetes elemzői várakozásokban szerepelt.

A Dow Jones által megkérdezett elemzők a nyersolaj-tartalékokat 133 ezer hordóval várták növekedni, míg a benzintartalékokra 3,447 millió hordós csökkenést, a feldolgozott olajtermékekre 2,91 millió hordós mérséklődést vártak.

A nyersolaj piaci árát a tartalékadatok felnyomták: az amerikai könnyűolaj árdrágulása New Yorkban elérte a 3 dollárt és a hordónkénti ár ezzel 104,46 dollárra szökkent, míg a Brent esetében a drágulás Londonban "csupán" 2 és fél dollár volt eközben, amitől az olajféleség hordónkénti ára elérte a 103,25 dollárt.